Het Leids Universiteits Fonds heeft twee subsidies toegekend voor rechtshistorisch onderzoek. Deze financiering ondersteunt projecten over de bescherming van graftekens en de beperking van maritieme aansprakelijkheid, uitgevoerd door promovendi Eva Drommel en Tim Lubbers.
De Leidse Universitaire Scriptieprijzen worden jaarlijks uitgereikt op de dag van het Diesfestival voor alumni. Uit de inzendingen blijkt dat er ook dit jaar weer fantastisch werk is geleverd door de Leidse studenten. Komt u ook kennismaken met het jonge talent van de Universiteit Leiden bij de feestelijke prijsuitreiking?
Het Leids Universiteits Fonds is verheugd om de oprichting van het Dr.ir. Jacob Davelaar Fonds aan te kunnen kondigen. Dit fonds op naam biedt talentvolle jonge academici van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen de kans hun horizon te verbreden en op internationaal niveau de samenwerking te zoeken.
De jaarlijkse LUF Relatiebevorderende ActiviteitenPrijs (LUF RAP) is dit jaar toegekend aan IncLUsion. Met het mooie bedrag van €5000 wil de organisatie een Dutch Language Café opzetten voor studenten met een vluchtelingenachtergrond.
De jeugdcriminaliteit in Nederland is fiks gedaald. Goed nieuws, zou je denken. Toch pleit bijzonder hoogleraar André van der Laan in zijn oratie voor een kritische blik op de bestaande sancties: ‘We moeten evalueren of we wel rechtvaardig reageren.’
Vervolging, conflicten en crises bedreigen wereldwijd academische voorzieningen en onderzoekers. Dit heeft grote gevolgen voor de wetenschap. Het Scholars for Scholars-programma van de Universiteit Leiden helpt wetenschappers in nood door crowdfunding.
De Oude Sterrewacht in Leiden heeft zijn belangrijkste sterrenkijker terug. Sinds de jaren zestig was de Meridiaankijker in Museum Boerhaave te bewonderen. Na ruim zestig jaar is de telescoop weer terug op de oude plek. En dat betekent dat ook het publiek ervan kan genieten tijdens een rondleiding.
In Nederland wordt elke acht dagen een vrouw vermoord. Marieke Liem, hoogleraar Veiligheid en Interventies aan de Universiteit Leiden, werkt aan de Femicide Monitor, een publiekelijk toegankelijke databank over femicide in Nederland. Femicide is de moord op vrouwen vanwege hun gender. Meer kennis is van levensbelang om vrouwen in de toekomst beter te kunnen beschermen.
Blaaskanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. En het is hardnekkig, bij acht op de tien mensen komt de tumor na behandeling weer terug. Een bijzondere ontdekking van dr. Gabri van der Pluijm en zijn team biedt nieuwe hoop. Ze hebben ontdekt dat het antipsychoticum Penfluridol, dat wordt gebruikt bij schizofrenie, een remmende werking heeft op kankercellen.
Wetenschappers Dietsje Jolles en Agustin Enciso Martinez ontvangen dit jaar de Praesidium Libertatis Subsidie. Jolles ontvangt van het Leids Universiteits Fonds (LUF) een bedrag van 75.000 euro voor haar onderzoek naar ruimtelijk inzicht; Enciso Martinez krijgt datzelfde bedrag voor zijn onderzoek naar vroegtijdige opsporing van alvleesklierkanker.