Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Geven aan onderzoek en talent

Al eeuwenlang worden onderzoek en talentontwikkeling mogelijk gemaakt dankzij schenkingen aan de universiteit. Zoals de Leidse Universitaire Scriptieprijzen, die ieder jaar kunnen worden uitgereikt dankzij de steun van reünisten van Minerva.

Dit artikel verscheen in de lustrumeditie van het alumnimagazine Leidraad als een van de 45 sleutelmomenten, mijlpalen en blikvangers van 450 jaar Universiteit Leiden. 

'Mijn hart ligt nog altijd in Leiden en bij het Leids Universiteits Fonds. Ik ben dankbaar voor wat ik heb gekregen en dus ook blij dat wij als groep iets terug kunnen doen’, zegt Johan Carel Bierens de Haan. De kunsthistoricus is van de recentste lichting die de scriptieprijs ondersteunt, die van aankomstjaar 1973. De oud-leden van Minerva kunnen inmiddels wel van een traditie spreken. De jaargang van 1957 is ermee begonnen. Bij hun vijftigjarig jubileum haalden zij ‘een prachtig bedrag op’, meer dan 40.000 euro. Daaruit is het scriptiefonds voortgekomen, vertelt Bierens de Haan. Alle faculteiten nomineren een uitmuntende scriptie, een commissie bepaalt de winnaar. ‘Het is dus echt een universiteitsbrede prijs.’

Het Fonds Minerva Reünisten Jaar 1957/1961/1965/1973 valt onder het LUF, dat in zijn 135-jarig bestaan al heel veel bijzondere schenkingen mocht ontvangen die in onderzoek en onderwijs het verschil maakten. Om slechts twee voorbeelden te noemen: het fonds opgericht door alumnus geneeskunde dhr. Nypels, ter ondersteuning van innovatief onderzoek in de geneeskunde. En het Prieneke van Hoeve PhD Fellowship Fund, dat onderzoek op het gebied van sterrenkunde aan de Sterrewacht Leiden mogelijk maakt. Veel schenkingen worden vanuit persoonlijke belangstelling van de gever gedaan.

Traditie 

Soms komt een schenking ook voort uit traditie, zoals het Fonds Minerva Reünisten. Toen de bodem van de kas in zicht kwam, porde de lichting 1957 die van 1961 op om het stokje over te nemen. En zo ging het verder. De oud-studenten van ’73 hadden weinig aansporing nodig. Chris Fonteijn en Diederick den Hollander trokken de kar, en ook deze lichting zamelde 40.000 euro in. De winnares van vorig jaar is door de gulle gevers in de armen gesloten. Charlotte van der Voort heeft in april voor de lichting 1973 gesproken bij het vijftigjarig jubileum. En bij de 3 Oktober-viering van een groep Leidenaars in Arnhem. Bierens de Haan: ‘Ze kreeg de hele tafel stil met een verhaal dat net zo indrukwekkend was als haar scriptie.’

Charlotte van der Voort won de prijs met haar scriptie voor de master ‘Taalbeheersing van het Nederlands’, die ze summa cum laude afrondde. Ze was voorgedragen door de faculteit Geesteswetenschappen. De scriptie ging over dilemmatische argumentatie. Dat wil zeggen: een argument waarbij twee contradictoire alternatieven gepresenteerd worden die naar dezelfde conclusie leiden. Volgens de jury leverde Van der Voort hiermee een ‘originele en substantiële bijdrage aan de argumentatietheorie’.

Foto bovenin: Johan Carel Bierens de Haan, Diederick den Hollander en Chris Fonteijn.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.