Steeds vaker worden werkzoekenden gescreend op integriteit, bijvoorbeeld door te controleren op een strafblad. Welke instrumenten precies worden gebruikt en hoe de verkregen informatie wordt beoordeeld, is echter een grote vraag.
We spreken Sheena Louisia een paar weken voordat ze vertrekt naar Berkeley, Californië voor een volle week meten bij de Advanced Light Source, een soort deeltjesversneller die intensieve röntgenstraling levert voor wetenschappelijk onderzoek. ‘Het wordt heel intens, maar ook ontzettend bijzonder’, zegt Louisia.
Een enorm glimmend aluminium gevaarte staat middenin het polderlab in Oud Ade. Proberen de onderzoekers contact te maken met buitenaards leven? Bepaald niet; ze gebruiken de ‘maanlanders’ om te meten of innovatieve vormen van landbouw ook daadwerkelijk voor minder uitstoot van broeikasgassen zorgen. Fleur van Duin werkt als promovendus in het polderlab en is trots op de komst van de apparaten.
Met de heropening van scholen in het getto van Warschau probeerden de nazi’s hun deportatieplannen te verdoezelen. In haar oratie zet historicus Sarah Cramsey uiteen hoe zorg voor kinderen een instrument werd om mensen te misleiden. Tegelijkertijd kan zorg de samenleving bij elkaar houden en roept ze op tot meer onderzoek naar dit onderwerp.
De één ontdekte dat slagaderverkalking op een auto-immuunziekte lijkt, de ander ontwikkelde een systeem dat gaat helpen bij de zoektocht naar nieuwe medicijnen. Zowel Marie Depuydt als Jurren de Groot ontvingen daarom op dinsdagavond 4 juni een Krijn Rietveld Memorial Innovation Award.
Op dinsdag 11 juni vond in de Senaatskamer van het Academiegebouw de uitreiking plaats van de prijs van het Legatum Stolpianum voor 2024. Dit legaat is in 1753 bij de Universiteit Leiden ingesteld door de Leidenaar Jan Stolp (1671-1753). Het is daarmee de oudste nog bestaande Nederlandse wetenschapsprijs.
De Commissie Wetenschappelijke Bestedingen (CWB) van het Leids Universiteits Fonds (LUF) kent jaarlijkse in maart subsidies toe voor onderzoeks- en onderwijsprojecten tot 35.000 euro. Dit wordt mogelijk gemaakt door de donateurs van het LUF, de projectsubsidiefondsen van Stichting Praesidium Libertatis I en de samenwerking van het LUF met de Gratama-Stichting en de Stichting Elise Mathilde Fonds.
Bang zijn om de beurt te krijgen, voor te lezen, je vinger opsteken, of überhaupt een fout maken: veel kinderen op de basisschool hebben last van angst en dat worden er steeds meer. Psychologen van het Kenniscentrum Angst en Stress bij Jeugd ontwikkelen of onderzoeken daarom preventieve trainingen.
Een boek van een verzonnen drukker, een pamflet met een verdrag dat niet bestaat en een executieprent met een instemmende menigte: zomaar wat voorbeelden van vervalsingen uit de vroegmoderne Nederlandse Republiek. Ze worden ontmaskerd door LUC-historica Jacqueline Hylkema.
Virale infecties van de luchtwegen zijn alledaags. Het probleem is dat de één slechts milde verkoudheidsklachten krijgt, terwijl de ander op de IC terechtkomt. Immunoloog Hermelijn Smits wil een preventieve neusspray tegen virusinfecties ontwikkelen. “Ik hoop dat ouderen of mensen met astma die neusspray straks bij de drogist kunnen kopen en ook zij de winter goed doorkomen.”