Naar Tanzania voor een breder psychologisch perspectief
Student Psychologie Myrthe Ruijter wist dat er over de hele wereld veel verschillende denkwijzen zijn omtrent prevalentie en manifestatie van psychiatrische aandoeningen. Tijdens haar studie lag de focus op het westerse perspectief, maar omdat Myrthe na haar studie voor organisaties wil werken die actief zijn in risicogebieden – veelal met een andere cultuur – besloot ze haar perspectief te gaan verbreden. Ze koos daarom voor een intensieve stage in Arusha, Tanzania.
In Arusha maakte ze deel uit van een multidisciplinair team en was ze werkzaam in ziekenhuizen, verslavingshuizen, scholen en bij mensen thuis. De diversiteit van het werk en de locaties zorgden ervoor dat ze kennis en ervaring op kon doen op veel verschillende gebieden binnen de mentale gezondheidszorg.
Taboes en bovenaardse krachten
Hoewel de mentale gezondheidszorg in Tanzania nog veel te wensen overlaat, staat men er wel open voor perspectieven van buitenaf en spreekt een groot deel van de bevolking Engels. Hierdoor was het voor Myrthe de perfecte locatie om ervaring op te doen. De grote verschillen die ze op cultureel vlak ondervond, hadden onder andere te maken met taboes rond het praten over mentale problemen en het idee dat deze problemen veroorzaakt worden door bovenaardse krachten. Om deze taboes te helpen doorbreken zette Myrthe het Human Wellbeing Project op. Via dit project zocht ze contact met geloofs-, buurt- en ziekenhuizen om via hen dichter bij de gemeenschappen te komen en zo de bewustwording rondom mentale gezondheidszorg te vergroten.
Omgaan met culture diversiteit
Dankzij de stage heeft Myrthe kennis opgedaan over het omgaan met culturele diversiteit binnen de klinische setting en heeft ze een beeld gekregen over hoe verschillen in etnische achtergrond invloed kunnen hebben op symptomatische uitingen. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan op het gebied van psycho-educatie, presentaties en trainingen over mentale gezondheid, en het werken in gebieden met zeer beperkte hulpbronnen. Zo heeft ze een goed beeld gekregen van het werkveld waar ze later graag in wil werken, en een ervaring opgedaan die mede dankzij de donateurs van het LUF mogelijk werd gemaakt en waar ze enorm dankbaar voor is.
Studenten − zoals Myrthe − die een beurs bij het LUF aanvragen ervaren hoe verrijkend het kan zijn om helemaal alleen een nieuw land te ontdekken. Ze lopen stage, studeren en leveren vaak een wezenlijke bijdrage aan lokale onderzoeksprojecten. De steun van donateurs maakt veel bijzondere ervaringen mogelijk.
Headerfoto: Myrthe (midden) samen met twee verpleegkundigen uit Nieuw-Zeeland en de VS