Alumnus steunt bètatalent met internationale ambities
Het Leids Universiteits Fonds is verheugd om de oprichting van het Dr.ir. Jacob Davelaar Fonds aan te kunnen kondigen. Dit fonds op naam biedt talentvolle jonge academici van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen de kans hun horizon te verbreden en op internationaal niveau de samenwerking te zoeken.
Het nieuwe fonds is opgericht door dr.ir. Jacob (roepnaam Jaap) Davelaar, een alumnus met een indrukwekkende carrière in de natuur- en kernfysica, ruimteonderzoek en medische fysica. De schenker, die zijn academische reis begon aan de TU Delft en deze voortzette met innovatief onderzoek aan de Universiteit Leiden, begrijpt als geen ander het belang van internationale ervaring bij de ontwikkeling van wetenschappelijk talent. Hij werkte zelf met collega's uit alle windstreken en een deel van zijn loopbaan speelde zich in het Duitse Darmstadt af bij het European Space Operations Centre (ESOC).
In de Alumnikamer bezegelde hij op woensdag 11 december met het zetten van zijn handtekening – en in aanwezigheid van o.a. bestuursvoorzitter Annetje Ottow – de oprichting van het Dr.ir. Jacob Davelaar Fonds. Dankzij dit nieuwe fonds – dat ook is meegenomen in het testament van de heer Davelaar – krijgen promovendi en postdocs (bij voorkeur natuurkundigen en sterrenkundigen) de kans buiten onze landsgrenzen essentiële internationale contacten op te doen en hun onderzoek op een wereldwijd podium te presenteren. Denk hierbij aan stages, studieverblijven of congresbezoeken.
Jacob Davelaar: 'Mijn streven is om deels goede doelen te ondersteunen. In een fonds op naam bij het LUF kun je een persoonlijke noot aan de doelstelling meegeven. En het is ook fijn om juist jonge onderzoekers te helpen, die nog aan het begin van een carrière staan. In mijn eigen carrière had ik een sterke band met de Universiteit Leiden en kwamen vele wetenschappelijke onderwerpen aan bod. Na mijn afstuderen aan de TU Delft (afstudeeronderwerp kernfysica) ging ik in 1975 bij de Werkgroep Kosmische Straling in Leiden aan de slag voor een promotie in 1979 op de sterrenkundige röntgenwaarneming van het nabije interstellaire medium, waarna ik als postdoc zes jaar onderzoeker ben geweest bij de European Space Agency. Vanaf 1985 heb ik gedurende 25 jaar in het LUMC bij de afdeling Radiotherapie natuurkundig en klinisch onderzoek verricht in de kankergeneeskunde.'
Het Leids Universiteits Fonds dankt de heer Davelaar hartelijk voor zijn bijzondere bijdrage en kijkt uit naar de impact die dit fonds zal hebben op de volgende generatie onderzoekers van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden om een fonds op naam op te richten? Of overweegt u een bijdrage te doen aan een bestaand fonds? U kunt dan contact opnemen met Eliane Cohen via e.c.cohen@luf.leidenuniv.nl.
Foto's: Monique Shaw