Geneeskunde
Cella Durksz Fonds
Het Cella Durksz Fonds is opgericht in 2013 door mr. F.B. Durksz ter nagedachtenis aan Cella Durksz.
Doel
Het Cella Durksz Fonds stelt zich ten doel onderzoek mogelijk te maken naar de oorzaak en behandeling van bipolaire stoornissen.
De Klerk-Waller Fonds
Het De Klerk-Waller Fonds is in 2023 opgericht door mevrouw mr. C.S. de Klerk-Waller en dhr. mr. J.P. de Klerk.
Doelstelling
De doelstelling van het fonds is het steunen van wetenschappelijk onderzoek ter preventie en behandeling van alle voorkomende vormen van de ziekte kanker door het jaarlijks toekennen van één projectsubsidie aan een jonge wetenschapper, die ten tijde van het indienen van de aanvraag korter dan vijf jaar daarvoor is gepromoveerd.
Den Dulk-Moermans Fonds
Het Den Dulk-Moermans Fonds is opgericht in 2010 na ontvangst van een erfenis van dhr. A.M. den Dulk.
Doel
De doelstelling van het fonds is het financieren van onderzoek naar gezondheid in de breedste zin van het woord.
Dr. Charles de Monchy Fonds
Het Dr. Charles de Monchy Fonds is ingesteld door de Dr. Charles de Monchy Stichting in 2016.
Doelstelling
De doelstelling van het fonds is het ondersteunen van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) te Leiden, onder meer door het verstrekken van reisbeurzen aan promovendi en studenten voor congresbezoek, studieverblijf en stageverblijf in het buitenland.
Dr. Edith Frederiksfonds
Mevrouw dr. Edith Frederiks (1923-2012) was de eerste plastisch chirurg en later ook de eerste lector in de plastische chirurgie in Nederland, verbonden aan het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Het Dr. Edith Frederiksfonds is op 15 januari 2013 tot stand gekomen na het overlijden van mevrouw Frederiks op 28 september 2012.
Doel
Het fonds ondersteunt studenten Geneeskunde met reisbeurzen, met name voor onderzoek op chirurgisch gebied.
Dr. F.F. Hofman Fonds
Het Dr. F.F. Hofman Fonds is voortgekomen uit de in 2015 door het Leids Universiteits Fonds ontvangen nalatenschap van Dr. F.F. Hofman.
Doel
De doelstelling van het fonds is ondersteuning van gespecialiseerde training en onderwijs op het gebied van de maag- en darmgeneeskunde, inclusief internationale training.
Lingling Wiyadharma Fonds ter bevordering van de beoefening der Natuurwetenschappen
Dit fonds op naam is in 2023 ingesteld met een schenking van de heer Hans van der Valk.
Doel
Het fonds kent een specifieke doelstelling, te weten het faciliteren van onderzoek, in de onderzoeksgroep van prof. dr. M.E. Drukker, naar de ontdekking van een in vitro stamcel model dat representatief is voor de neuromesoderme stamcellen van het caudale embryo (axiale stamcellen), en het hieruit genereren van perifere zenuwen en andere celtypen voor zowel fundamenteel onderzoek als klinische toepassingen, dit alles in de ruimste zin van het woord.
Mulder-Hamelers Fonds
Het Mulder-Hamelers Fonds is in 2013 opgericht na ontvangst van de nalatenschap van mevrouw M.S.H. Hamelers.
Doel
Het fonds is opgericht ten behoeve van onderzoek op de afdeling Endocrinologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Nypels-Tans PTSS Fonds
Het Nypels-Tans PTSS Fonds is in 2018 opgericht door de heer R.G. Nypels.
Doel
Het fonds heeft tot doel het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en stimuleren van innovatieve projecten op het gebied van de geneeskunde, psychiatrie en klinische psychologie, in bijzonder de psychotraumatologie, en het bevorderen van ontwikkelingen in toepassing in de zorg voor mensen blootgesteld aan ernstig psychotrauma.
Het gaat hierbij in het bijzonder om militairen en andere geüniformeerden, maar ook burgers die lijden onder ernstige posttraumatische stressklachten. Het kan hierbij ook gaan om het ontwikkelen van nieuwe en/of het verbeteren van bestaande technologieën in het voorkomen en behandelen van posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Nypels-van der Zee Fonds
Het Nypels-van der Zee Fonds is door de heer R.G. Nypels opgericht.
Doel
Het fonds is bestemd voor projecten op het gebied van geneeskunde, die technologieën ontwikkelen voor toepassing in de gezondheidszorg. Het kan gaan om het ontwikkelen van nieuwe en/of het verbeteren van bestaande technologieën.
Over de totstandkoming van het Nypels-van der Zee Fonds verscheen in januari 2016 een artikel in alumnimagazine Leidraad.
Otto Rombouts MD Fonds
In 2023 is het Otto Rombouts MD fonds opgericht uit een deel van de nalatenschap van Otto R. Rombouts die, omringd door zijn dochters, in 2018 is overleden.
De heer Rombouts studeerde in 1957 af in Geneeskunde aan de Universiteit Leiden. Na het succesvol afronden van zijn studie verhuisde hij met zijn jonge gezin naar de Verenigde Staten, waar hij zijn coassistentschappen volgde en een succesvolle carrière had als anesthesist in Seattle. Hij was onder meer betrokken bij Artsen zonder Grenzen, wat volgens hemzelf zijn meest waardevolle medische ervaringen opleverde. Het was voor Otto Rombouts een bewuste keuze om in een algemeen ziekenhuis te werken, waar hij echt het verschil kon maken.
Ondanks dat Otto Rombouts met volle overtuiging naar de VS verhuisde, is hij Nederland en zijn alma mater nooit vergeten. Het LUF eert de betrokkenheid van deze alumnus met de in memoriam oprichting van het Otto Rombouts MD Fonds.
Doelstelling
Het fonds draagt bij aan onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum en ondersteunt haar onderzoekers in de breedste zin van het woord.
P.A. Jager-van Gelder Fonds
Het P.A. Jager-van Gelder Fonds is in 2017 opgericht door Martine J. Jager, hoogleraar Oogheelkunde.
Doel
Het Fonds stelt zich ten doel Leidse of buitenlandse studenten en promovendi en postdoctorale onderzoekers in de oogheelkunde in staat te stellen ervaring op te doen op het gebied van oogheelkundig onderzoek. Deze doelstelling wordt nagestreefd door het verstrekken van beurzen aan individuele studenten en promovendi die voor studie dan wel onderzoek in de oogheelkunde naar het buitenland gaan en aan studenten en promovendi die hiervoor vanuit het buitenland naar Leiden komen.
Ook kunnen jaarlijks een of twee postdoctorale onderzoekers een subsidieaanvraag doen voor onderzoek op het gebied van oogheelkunde. Dit betreft zowel onderzoekers die voor onderzoek op oogheelkundig gebied naar het buitenland gaan als onderzoekers die voor oogheelkundig onderzoek naar Nederland komen.
Piso-Kuperus Fonds
Het Piso-Kuperus Fonds is opgericht in 2010 na ontvangst van een erfenis van dhr. H.J. Piso.
Doel
Het fonds is opgericht ten behoeve van onderzoek en behandeling van inwendige ziekten.
Prof.dr. A.E. Meinders Fonds
Het Prof.dr. A.E. Meinders Fonds werd in 2021 ingesteld door de heer prof.dr. A.E. Meinders. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte van 1987 tot 2005 als internist in het Leids Universitair Medisch Centrum.
Doel
Het verstrekken van beurzen aan studenten Geneeskunde voor het doen van wetenschappelijk onderzoek, bijv. (een gedeelte van) een promotieonderzoek of een wetenschappelijke stage op het gebied van de patiëntenzorg in het buitenland. Dit alles op het gebied van interne geneeskunde.
Prof.dr. J.M.Th. van Maanen Fonds
In 2023 is het Prof.dr. J.M.Th. van Maanen Fonds opgericht. De schenker, mevrouw prof.dr. J.M. Th. van Maanen, was de eerste Nederlandse verpleegkundige met een PhD in Nursing (UCSF, Verenigde Staten). Zij was als hoogleraar verplegingswetenschappen verbonden aan de universiteiten van Toronto (Canada) en Bremen (Duitsland). Uit persoonlijke ervaring weet mevrouw Van Maanen hoe essentieel een goede behandeling is na een beroerte. Tijdens haar revalidatietraject ontdekte ze dat de wetenschappelijke kennis over deze materie nog beperkt is en dat onderzoek vanuit verschillende disciplines gewenst zou zijn met het oog op het ontwikkelen en verbeteren van behandelmethoden. Zij hoopt met de oprichting van een fonds op naam daar een wezenlijke bijdrage aan te kunnen leveren.
Doel
Het fonds heeft als doel het stimuleren van onderzoek vanuit verschillende disciplines waartoe worden gerekend: geneeskunde, verplegingswetenschappen en paramedische beroepen naar hand-, arm- en schouderafwijkingen ten gevolge van niet-aangeboren hersenletsel, CVA daaronder begrepen.
Prof. Jaap de Graeff-Lingling Wiyadharma Fonds
Het Prof. Jaap de Graeff-Lingling Wiyadharma Fonds werd in 2020 ingesteld door de heer mr. Hans R. van der Valk ter nagedachtenis aan zijn vrouw Lingling Wiyadharma en prof. Jaap de Graeff, de arts bij wie zij jarenlang onder behandeling was voor nierfalen. De heer Van der Valk studeerde eind jaren vijftig Rechten in Leiden. Toen hij werd uitgezonden naar de ambassade in Jakarta ontmoette hij Lingling Wiyadharma, die toen in Amsterdam studeerde. Omdat Lingling aan een auto-immuunziekte leed waardoor haar nieren niet meer functioneerden, was zij vanaf 1984 onder behandeling in het LUMC. Dankzij de behandeling van De Graeff en heel veel andere artsen en specialisten van allerlei disciplines en in verschillende landen werd haar leven met dertig jaar verlengd. In 2014 overleed Lingling en stelde de heer Van der Valk een fonds op naam in ter nagedachtenis aan zijn vrouw, gekoppeld aan de stichting van de hoogleraar die haar behandelde.
Doel
Het doel van het fonds is onderzoek te steunen naar regeneratieve geneeskunde op het gebied van nefrologie. De subsidie werd in het geheel toegekend aan prof.dr. Ton Rabelink.
R. Boer Iwema Fonds
In 2024 is het R. Boer Iwema Fonds opgericht.
Doel
De doelstelling van het fonds is het steunen van oogheelkundig onderzoek vanuit de Faculteit Geneeskunde/LUMC van de Universiteit Leiden.
Schild-de Groen Fonds
In 2017 overleed hospita Rie Schild-de Groen van Minervahuis ’t Heerenhoeckje aan Rapenburg 110. De legendarische Leidse werd 94 jaar. Bijna 70 jaar maakte ze schoon in het studentenhuis. Ze kwam er iedere dag en begon de dag met een kopje koffie. Daarbij dienden alle bewoners aanwezig te zijn, want de filosofie van mevrouw Schild-de Groen was: ’s avonds een vent, ’s morgens een vent. Geen ander dan mevrouw Schild-de Groen zag het Leidse studentenleven zo veranderen. In 2007 kreeg ze de Universiteitspenning voor haar belangrijke rol tijdens de studietijd van bewoners en oud-bewoners van Rapenburg 110. Vanuit haar nalatenschap werd een fonds op naam ingesteld.
Doel
De doelstelling van het fonds is het steunen van wetenschappelijk onderzoek ter preventie en behandeling van alle voorkomende vormen van de ziekte kanker door het jaarlijks toekennen van een projectsubsidie aan een jonge wetenschapper en door het toekennen van drie prijzen aan studenten voor een publicatie of scriptie op het gebied van kankeronderzoek.
Slingelands Fonds
Het Slingelands Fonds is opgericht in 1915 ingevolge het testament van mr. Th.G.A. Slingelands, oud-kantonrechter te Heusden. Hij liet aan het Leids Universiteits Fonds zijn hofstede te Haastrecht na, welke in 1963 verkocht werd.
Doel
Het Slingelands Fonds ondersteunt in de eerste plaats de faculteit Natuurkunde, met in het bijzonder de kosmografie, maar ook de faculteiten Rechtsgeleerdheid en Geneeskunde.
Van Wersch Springplank Fonds
Het fonds is ingesteld door de heer mr.drs. L.J.A. van Wersch en mevrouw M.J.H. van Wersch-Knepflé.
Doel
Het fonds kent een specifieke doelstelling, te weten het jaarlijks uitreiken van twee prijzen, geheten de Van Wersch Springplankprijzen. Deze prijzen bedragen ieder maximaal 10.000 euro voor wetenschappelijke publicaties van actieve en getalenteerde onderzoekers op het gebied van medisch/farmaceutisch en juridisch onderzoek, dit alles in de ruimste zin van het woord. De ondezoekers mogen op het moment van publicatie niet langer dan vijf jaar geleden zijn gepromoveerd.