Voor haar master Culturele antropologie heeft Isabella van der Gaag met steun van een LISF-subsidie drie maanden etnografisch onderzoek gedaan in Ghana naar milieubewustzijn op een Ghanese middelbare school.
Marianne van der Vaart, een zesdejaars geneeskundestudent, heeft mede dankzij een LISF-beurs zeven maanden lang onderzoek kunnen doen naar pijnbeleving bij baby’s op de afdeling kindergeneeskunde van de University of Oxford.
Hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen bij kinderen. Hoewel een hartoperatie in de jeugd levensreddend is, krijgen veel patiënten later alsnog te maken met complicaties. Dit leidt vaak tot onzekerheid en angst.
Zo’n 4500 jaar geleden verspreidde een nieuwe aardewerkstijl zich over West- en Centraal-Europa: de klokbeker.
Op zaterdag 10 februari stond de jaarlijkse dies voor alumni weer op het programma, georganiseerd door het Leids Universiteits Fonds (LUF) in samenwerking met de universiteit. Bijna 500 alumni kwamen samen in het Kamerlingh Onnes Gebouw om de 443e dies van hun alma mater te vieren.
Prof. dr. Annemieke Geluk heeft met haar team onderzoek gedaan naar mogelijk biomarkers om een gebruiksvriendelijke, niet invasieve test te ontwikkelen waarmee een vroege diagnose of een voorspelling voor leprareacties kan worden gedaan.
Circa 10.000 alumni maken jaarlijks een bedrag over aan het LUF. Wat beweegt hen? Floris Bannink (43), managing director bij Berenschot: ‘Het LUF ondersteunt naast jonge wetenschappers ook Leidse studenten die in het buitenland willen studeren. Het spreekt mij aan dat ik op deze manier kan bijdragen aan toekomstige generaties.’
Voor zijn masterstage is Roel Jansen naar de University of the Ryukyus op Okinawa gegaan om onderzoek te doen naar de chemie en ecologie van Phyllidiella pustulosa, een zeenaaktslak die bekent staat om zijn verdedigingsmechanisme van gifstoffen.
Vanuit zijn interesse in de gedragsbiologie en evolutie wilde biologie student Tonko Zijlstra voor zijn MSc studieproject graag onderzoek doen naar complex gedrag en een interessante evolutionaire vraag.
‘Het is mooi wetenschappelijk onderzoek te kunnen steunen wanneer je het je kunt veroorloven’, aldus mr. Hans van der Valk. Eind jaren vijftig studeerde hij af in de Rechten en sindsdien is Van der Valk een betrokken alumnus. Jarenlang organiseerde hij Cleveringa-lezingen in Zuid-Frankrijk.