Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Duidelijkheid in 3D voor hartpatiënten

Hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen bij kinderen. Hoewel een hartoperatie in de jeugd levensreddend is, krijgen veel patiënten later alsnog te maken met complicaties. Dit leidt vaak tot onzekerheid en angst.

Dr. Monique Jongbloed, als cardioloog en klinisch anatoom werkzaam in het LUMC, voert regelmatig gesprekken met deze patiënten: “De complexe anatomie, behandelingen en kans op complicaties hebben een grote impact op het leven van de patiënt. Goede kennisoverdracht is dan cruciaal voor het begrip van de situatie. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar familie.” Met de steun van het LUF ontwikkelde dr. Jongbloed, samen met een multidisciplinair team van collega’s, 3D-geprinte hartmodellen van specifieke hartziekten.

Hoe het werkt

Met behulp van 3D-printing kan de anatomie van het hart - met de afwijking - vanuit tweedimensionale CT- en MRI-beelden driedimensionaal, in kleur en gedetailleerd, worden uitgeprint. De patiënt heeft hiermee letterlijk een model van zijn of haar hartziekte in handen. Een model waarmee de (kinder)cardioloog precies kan uitleggen wat er aan de hand is, maar ook hoe de behandeling er verder uitziet.

“Goede kennisoverdracht zorgt voor minder onzekerheid en angst.”

Het project heeft, in samenwerking met de TU Delft, geleid tot een gespecialiseerd team dat werkt aan de ontwikkeling van 3D-printing en andere technieken, zoals virtual en augmented reality, om aangeboren hartafwijkingen nog beter in beeld te kunnen brengen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.