Vanuit het Prof.dr. A.W. Byvanck Fonds heeft Klassiek-Mediterraan onderzoeker dr. Tymon de Haas een subsidie van €6.350 ontvangen voor zijn onderzoek naar de ecologische impact van Romeinse expansie.
Studeren is meer dan studiepunten verzamelen. Het is een tijd vol kansen om jezelf te ontplooien. Het LUF geeft studenten met grote dromen en originele ideeën de kans te studeren of onderzoek te doen in het buitenland.
De gevolgen van hersenontsteking zijn divers van aard, maar hebben een enorme impact. Met steun van het LUF werkt dr. Jutte de Vries, arts-microbioloog bij het LUMC, aan een oplossing.
Binnen de universiteit wordt er veel onderzoek gedaan naar pleegzorg. Hoe kunnen we pleegkinderen beter ondersteunen? Welke interventies zijn daadwerkelijk effectief? Het is belangrijk dat die kennis niet alleen tot uiting komt in een wetenschappelijk artikel, maar ook wordt gedeeld met de praktijk.
Jaarlijks worden wereldwijd meer dan een biljoen plastic wegwerptasjes verbruikt. Waar deze tasjes eindigen, is onduidelijk. In Europa wordt slechts 1% gerecycled en is er steeds meer bewijs dat een groot deel terechtkomt in de natuur. Ondanks de groeiende aandacht voor dit probleem zijn data in Nederland en in de rest van Europa schaars.
Twee jaar eerder kleurde de sneeuw de straten nog wit. Op de dies voor alumni 2019 leek de lente juist net begonnen. In de stralende zon vonden ruim 500 alumni hun weg naar het Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG) om de 444ste verjaardag van hun alma mater te vieren te midden van Leidse wetenschappers, jonge onderzoekers en oud-studiegenoten.
Tijdens de dies voor alumni op 16 februari jl. werden de Leidse Universitaire Scriptieprijzen uitgereikt. De zeven genomineerden, van elke faculteit één, kwamen op deze zonnige zaterdag samen met vrienden en familie naar het Kamerlingh Onnes Gebouw voor de uitreiking van deze jaarlijkse prijs voor de meest uitmuntende scriptie.
Elk jaar worden de Leidse Universitaire Scriptieprijzen uitgereikt op de dies voor alumni. Uit de inzendingen blijkt dat er ook dit jaar weer fantastisch werk is geleverd door de Leidse studenten.
Woensdag vijf december was dit jaar, in meer dan één opzicht, een feestelijke dag. In de statige alumnikamer van het Academiegebouw vond 's middags de officiele tekenceremonie plaats van een nieuw Fonds op Naam bij het Leids Universiteits Fonds (LUF). Met haar man aan haar zijde zette Prieneke van Hoeve haar handtekening onder de overeenkomst ter instelling van het Prieneke van Hoeve PhD Fellowship Fund.
Het Leids Universiteits Fonds (LUF) roept een nieuwe jaarlijkse subsidie én prijs in het leven onder de naam Snouck Hurgronje. De subsidie is bestemd voor een interfacultair onderzoeks- of onderwijsproject en de prijs is bedoeld als ondersteuning voor vernieuwende initiatieven vanuit de studentengemeenschap.