Onderzoek voor een betere behandeling van hersenontsteking
De gevolgen van hersenontsteking zijn divers van aard, maar hebben een enorme impact. Met steun van het LUF werkt dr. Jutte de Vries, arts-microbioloog bij het LUMC, aan een oplossing.
Een derde van de patiënten die getroffen wordt door hersenontsteking overlijdt. Van diegenen die overleven, lijdt een deel onder blijvende klachten variërend van verlamming en spraakproblemen tot epilepsie en depressie. We weten dat de belangrijkste oorzaak van hersenontsteking virusinfecties zijn, maar bij de helft van de patiënten blijft de oorzaak onbekend.
Dat is problematisch omdat de oorzaak voor een belangrijk deel de behandeling bepaalt. Tot nu toe gebruiken laboranten een test die slechts een beperkt aantal verwekkers opspoort. Zeldzame, maar ook onbekende verwekkers, blijven zo buiten beeld. Met de innovatieve techniek next-generation sequencing (NGS) is het mogelijk om álle virussen en bacteriën op te sporen.
“We speuren naar zeldzame en onbekende verwekkers.”
Dankzij de giften van donateurs verkent dr. Jutte de Vries momenteel de toepassing van NGS bij hersenontsteking. Zij streeft naar een verbeterde diagnostiek en daarmee betere zorg voor mensen die getroffen worden door deze ernstige ziekte.
Wilt u ook bijdragen aan innovatieve en maatschappelijk relevante projecten als dat van dr. Jutte de Vries? Bezoek dan www.LUF.nl/geven of geef met iDeal via deze link. Alvast hartelijk dank namens alle wetenschappers van de Universiteit Leiden.