Plasticsoep: One bag at a time
Jaarlijks worden wereldwijd meer dan een biljoen plastic wegwerptasjes verbruikt. Waar deze tasjes eindigen, is onduidelijk. In Europa wordt slechts 1% gerecycled en is er steeds meer bewijs dat een groot deel terechtkomt in de natuur. Ondanks de groeiende aandacht voor dit probleem zijn data in Nederland en in de rest van Europa schaars.
In 2016 riep Nederland een verbod uit op het gratis verstrekken van plastic tassen. Wat is de impact van dit verbod? Industrieel ecoloog dr. Stefano Cucurachi ontving een subsidie van het LUF-SVM Fonds om deze vraag te beantwoorden. In zijn project ‘One bag at a time’ worden de milieueffecten van deze interventie voor het eerst onderzocht.
“Schildpadden zien plastic tasjes aan voor kwallen, hun natuurlijke prooi, en raken zo in de problemen.”
Volg het plastic
Dr. Cucurachi zal de levenscyclus van de plastic tasjes in kaart brengen. Hoeveel tasjes worden er verkocht en waar komen ze vandaan? Hoeveel komen er terecht in een verbrandingsinstallatie, in een recyclingstroom of in onze oceanen? Hij wil zo de effecten van milieubeleid meetbaar maken én bepalen waar het misgaat in het afvalbeheersysteem.
Heeft u interesse in een Fonds op Naam of wilt u hierover meer informatie? Kijk dan op deze pagina.