Onderzoek naar pijn bij baby’s
Marianne van der Vaart, een zesdejaars geneeskundestudent, heeft mede dankzij een LISF-beurs zeven maanden lang onderzoek kunnen doen naar pijnbeleving bij baby’s op de afdeling kindergeneeskunde van de University of Oxford.
Betere diagnostiek met behulp van nieuw programma
“Dankzij het LUF kreeg ik de kans om me bezig te houden met de vraag: kunnen ouders, dokters en verpleegkundigen goed inschatten in hoeverre hun baby of patiëntje pijn aangeeft? En kunnen we door verschillende metingen te gebruiken beter onderscheid maken tussen de reacties van baby’s op een pijnlijke hielprik en een niet-pijnlijke aanraking?”, aldus Marianne.
“In de toekomst hoop ik dat een dergelijk programma gebruikt kan worden in het onderzoek naar de effectiviteit van nieuwe geneesmiddelen bij baby's.”
Het is voor ouders en medisch personeel niet altijd goed te zien of een baby pijn heeft of niet en daardoor lastig te bepalen of een baby pijnstilling nodig heeft. De mate van pijnbeleving bij baby’s wordt momenteel ingeschat op basis van gezichtsuitdrukkingen, hartslag, ademhaling, terugtrekreflexen en veranderingen in hersenactiviteit. Tijdens haar onderzoeksproject heeft Marianne de waarde onderzocht van een model dat deze variabelen uitleest en vervolgens een inschatting maakt over de pijnbeleving van het kind.
Veel geleerd
Door het werken met het programma heeft Marianne onder andere leren programmeren in Matlab, maar het leerproces was breder. De diverse samenstelling van de onderzoeksgroep leerde haar problemen vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Daarnaast heeft ze de kracht en het nut van public engagement in de wetenschap ervaren.
Ook op persoonlijk vlak was het een verrijkende ervaring. Marianne: “In augustus 2018 studeer ik af als arts en als biomedische wetenschapper. Mijn ervaring in Oxford heeft me geleerd wat ik interessant vind (neuro-ontwikkeling) en wat ik na mijn studie wil gaan doen (promoveren!), maar ook wat voor dokter en onderzoeker ik later wil zijn: eentje die samenwerkt, uitleg geeft en oog heeft voor elk individu.”