In het lustrumjaar van het Leids Universiteits Fonds is voorzitter Aletta Stas bezig met de voorbereidingen van het Sleuteldragersdiner. ‘Leiden is van oudsher een onderzoeksuniversiteit. Die waarde moeten we koesteren.’
In 2019 werd voor het eerst de jaarlijkse Snouck Hurgronjeubsidie voor interfacultaire onderzoeks- of onderwijsprojecten toegekend. Dit jaar combineert het LUF de oproep tot aanvragen van deze subsidie met die van de LUF-lustrumsubsidie 2020. Ook die subsidie is bestemd voor interfacultaire en maatschappelijk relevante projecten.
Bij het Leids Universiteits Fonds (LUF) maken jonge getalenteerde onderzoekers dit jaar voor het eerst kans op subsidie vanuit de Stichting Praesidium Libertatis I. Het LUF wil hen hiermee in staat stellen om vernieuwende en originele onderzoeksideeën (verder) te ontwikkelen en biedt zo eveneens een opstap richting grotere beurzen.
In het LUMC wordt heel hard gewerkt aan potentiële virusremmers, antivirale screening en medicijnen tegen het nieuwe coronavirus. Onder de hashtag #wakeuptocorona start SteunLeiden.nl een crowdfundingsactie voor dit onderzoek. Hoogleraar Virologie Eric Snijder legt uit waarom dat hard nodig is.
Het LUF heeft de volgende maatregelen genomen met betrekking tot zijn subsidiebeleid als gevolg van de coronacrisis.
Per 1 januari 2020 is Bart Barendregt benoemd tot bijzonder hoogleraar Anthropology of Digital Diversity vanwege het Leids Universiteits Fonds. Barendregt, eveneens universitair hoofddocent bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen, zal zich vooral richten op Moslim Zuidoost-Azië.
Een academische studie of carrière is een flinke uitdaging als je doof bent. Al helemaal in Afrika, waar in veel landen geen eens middelbare dovenscholen zijn. Een team Leidse wetenschappers organiseert in Ghana de eerste summer school voor én door dove academici op het Afrikaanse continent. We spraken de organisatoren - deels zelf doof – vlak voor vertrek.
Tijdens de dies voor alumni op 15 februari jl. werden de Leidse Universitaire Scriptieprijzen uitgereikt. De genomineerden kwamen, vergezeld door familie en vrienden, naar het Kamerlingh Onnes Gebouw voor de feestelijke uitreiking van deze jaarlijkse prijzen voor de beste scripties.
Een uitmuntende scriptie, het meest indrukwekkende verslag of de beste onderzoeksvraag. Het LUF stimuleert ambitieuze studenten om alles uit zichzelf te halen. De Leidse Universitaire Scriptieprijzen passen perfect in deze traditie en worden jaarlijks uitgereikt op de dies voor alumni. Uit de inzendingen blijkt dat er ook dit jaar weer fantastisch werk is geleverd door de Leidse studenten.
De Leidse sterrenkundehoogleraren Ewine van Dishoeck, winnaar van de Kavli prijs 2018, en Tim de Zeeuw, voormalig Directeur Generaal van de European Southern Observatory, hebben een Fonds op Naam ingesteld om jong talent in de wetenschap te stimuleren, zowel binnen de Universiteit Leiden als in de Nederlandse Antillen. Het echtpaar zette onlangs hun handtekening onder het Van Dishoeck-de Zeeuw Fonds.