Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Nieuw fonds voor jong talent in Leiden en de Antillen

De Leidse sterrenkundehoogleraren Ewine van Dishoeck, winnaar van de Kavli prijs 2018, en Tim de Zeeuw, voormalig Directeur Generaal van de European Southern Observatory, hebben een Fonds op Naam ingesteld om jong talent in de wetenschap te stimuleren, zowel binnen de Universiteit Leiden als in de Nederlandse Antillen. Het echtpaar zette onlangs hun handtekening onder het Van Dishoeck-de Zeeuw Fonds.

Professor Ewine van Dishoeck met de broer van Maite, Doja Boden, die de prijs voor haar in ontvangst nam (foto: Pim Rusch)

Young Star award

Een belangrijk onderdeel van de ambitie van het fonds is de instelling van een nieuwe prijs, de Young Star Award voor de beste bachelorstudent van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Op 7 januari jl. werd studente Maite Boden gehuldigd als eerste Young Star op de nieuwjaarsreceptie van de faculteit. De jury was onder de indruk van de wetenschappelijke kwaliteit van haar scriptie, en van haar motivatie om kennis te delen.

Maite rondde in 2019 de bachelors natuurkunde en sterrenkunde af en werkte mee aan het kalibreren van een neutrinotelescoop in de Middellandse Zee. Ze toonde in haar bachelor scriptie aan dat de benodigde nauwkeurigheid bereikt kan worden door een achtergrondsignaal te gebruiken. Ze leverde daarmee een aanzienlijke bijdrage aan een precieze en zeer ingewikkelde meetopstelling, die meer kennis moet genereren over het beroemde ghost particle, de neutrino. De Young Star Award wordt jaarlijks uitgereikt en gaat gepaard met een geldprijs van 2.500 euro, dat voor een deel dient te worden ingezet voor studiegerelateerde activiteiten waarmee de student zich verder als wetenschapper kan ontwikkelen.

"Het is belangrijk om bijzondere prestaties van jonge mensen in het zonnetje te zetten en te stimuleren."

''Het is belangrijk om bijzondere prestaties van jonge mensen in het zonnetje te zetten en te stimuleren door middel van een prijs. Dat gebeurt al voor promovendi en jonge staf, maar niet voor het hart van de faculteit: de sterren onder de jonge studenten," vertellen de beide schenkers, professors Van Dishoeck en De Zeeuw. "We hebben veel te danken aan de Universiteit Leiden en het leek ons gepast om een fonds op te richten dat verschillende activiteiten voor jonge mensen kan steunen. Het was een plezier om op 7 januari de prijs aan Maite Boden te mogen uitreiken: ze heeft de lat heel hoog gelegd."

Daarnaast is kennisdeling met collega's in binnen- en buitenland belangrijk voor de ontwikkeling van elke academicus. Om dit te stimuleren maakt het fonds Van Dishoeck-de Zeeuw ook een jaarlijkse lezing in Leiden mogelijk van een jonge astronoom van naam.

Ambities buiten Leiden

Met de Oude Sterrewacht, internationaal gerenommeerde topwetenschappers en een van de weinige bacheloropleidingen ter wereld gericht op de volledige breedte van het vakgebied, zijn er in Leiden vele mogelijkheden om jong talent kennis te laten maken mét en te interesseren vóór de sterrenkunde. Met een mobiel planetarium op Sint Eustatius en op termijn een outreach- en educatieprogramma op de Nederlandse Antillen hopen de schenkers ook in dit deel van ons koninkrijk kinderen en jongeren te betrekken bij de fascinerende wereld van het heelal en hen te inspireren voor beta en techniek.

Headerfoto: V.l.n.r. prof.dr. Carel Stolker (rector magnificus), Juliette Nieuwland (LUF), prof.dr. Ewine van Dishoeck, Eline Danker (directeur LUF) en prof.dr. Tim de Zeeuw.

Wellicht denkt u erover zelf een Fonds op Naam in te stellen of een bijdrage te doen aan een bestaand fonds? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Juliette Nieuwland via j.m.m.nieuwland@LUF.leidenuniv.nl of 071 527 3327. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.