Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Miljarden dieren verloren: de hoge rekening van vleesverspilling

Veel van ons voedsel belandt in de vuilnisbak in plaats van op ons bord. Ongeveer een derde van het voedsel dat we wereldwijd produceren, gaat verloren of wordt verspild. Maar hoeveel dieren sterven er jaarlijks voordat ze als voedselafval eindigen? Dat was tot nu toe nog niet berekend.

Onderzoekers Juliane Klaura, Laura Scherer en Gerard Breema keken naar de wereldwijde productie en consumptie van de zes meest gedomesticeerde dieren. Uit hun berekeningen blijkt dat jaarlijks het vlees van ongeveer 18 miljard dieren die gedood zijn voor consumptie wordt weggegooid. Dat komt overeen met zo’n 52,4 miljoen ton botvrij en eetbaar vlees. Dat is ongeveer een zesde van al het vlees dat we wereldwijd produceren.

‘Zo’n 52,4 miljoen ton botvrij en eetbaar vlees eindigt als afval’

Met het onderzoek wil Juliane benadrukken dat het verminderen van vleesafval positieve gevolgen heeft, zowel voor het dierenwelzijn als in de strijd tegen klimaatverandering. De onderzoeker waarschuwt wel dat er geen eenvoudige ’one-size-fits-all’-oplossing is om de jaarlijkse vleesverspilling aan te pakken. ‘In ontwikkelingslanden zal het meer gaan om het verbeteren van de omstandigheden voor dieren en de opslag en het transport van het vlees. In westerse landen is ‘t gedragsverandering dat het verschil zal maken.’

Tweede prijs

Met dit indrukwekkende onderzoek bemachtigde Juliane de tweede prijs van 2000 euro bij de Leidse Universitaire Scriptieprijzen 2024, mogelijk gemaakt door Fonds Minerva Reünisten Jaren 1957/1961/ 1965/1973 en donateurs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.