Universiteit Leiden en Unicef werken al tien jaar samen om kennis over kinderrechten uit te breiden en te verspreiden. Ze verlengen deze samenwerking. Hoogleraar kinderrechten Ton Liefaard vertelt wat er is bereikt en wat hij de komende vijf jaar wil doen.
‘Hadden we allemaal maar een grammetje van Cleveringa. Dan komt het wel goed’, aldus hoogleraar Leo Lucassen. Hij pleit tijdens het Cleveringa-debat over de grens tussen het vrije woord en bedreiging voor ‘meer lef’. Hij is niet de enige die dat hard nodig vindt, blijkt woensdagavond in het Academiegebouw waar de wetenschap, de politiek en de journalistiek in gesprek gaan.
Wetenschappers Anke Smits en Lucien van Beek hebben dit jaar een Praesidium Libertatis Subsidie gekregen. Smits is universitair docent bij het LUMC, Van Beek bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Beiden krijgen van het Leids Universiteits Fonds (LUF) een bedrag van 75.000 euro.
De Commissie Wetenschappelijke Bestedingen (CWB) van het Leids Universiteits Fonds (LUF) kent een jaarlijkse projectsubsidieronde in maart voor onderzoeks- en onderwijsprojecten tot € 35.000. Dit jaar is in september een tweede ronde gehouden.
Emeritus hoogleraar interne geneeskunde Edo Meinders had tijdens zijn actieve loopbaan al veel aandacht voor onderwijs en een warme band met zijn studenten. Dat komt nu samen in een fonds op naam, dat studenten ondersteunt bij onderzoek of een stage in het buitenland.
In de Alumnikamer van de Faculty Club aan het Rapenburg werd op 7 september 2022 een nieuw fonds op naam ingesteld: het Bouwens Astrophysics Fund. Dit fonds is opgericht door dr. Rychard Bouwens − Associate Professor bij de Sterrewacht Leiden − die hiermee jonge wetenschappers de kans wil bieden zich verder te ontwikkelen.
Sinds zijn kritiek op de oorlog in Oekraïne is de Russische schrijver en cardioloog Maxim Osipov Rusland ontvlucht. In Rusland won hij talloze literaire prijzen en zijn werk wordt ook in Europa zeer goed ontvangen. Vanaf september is hij een jaar lang gastschrijver aan de Universiteit Leiden en geeft hij college over Russische literatuur en zijn eigen werk. Maxim Osipov wordt daarin bijgestaan vanuit het Fonds Wetenschappers in Verdrukking, een fonds op naam bij het Leids Universiteits Fonds.
Van jongs af aan je eigen weg volgen, uitdagingen aangaan, advies vragen en met de opgedane inzichten weer anderen inspireren: dat was het levenspad van Laurent van Vugt (1939-2019). Bij testament liet hij een legaat aan het LUF na, dat door zijn vrouw als fonds op naam is ingesteld - het Camino Laurent van Vugt Fonds.
Iedereen kan meedoen aan het project Scars of War, het burgerwetenschapsonderzoek waarbij deelnemers via een online platform op hoogtekaarten van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi op zoek gaan naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters, loopgraven en munitiedepots. Meedoen kan gewoon vanuit huis van achter de computer, laptop of tablet en gaat via het platform Zooniverse.
Wetenschappers Ieke de Vries en Linda Geven krijgen subsidie toegekend voor hun onderzoek op het gebied van strafrecht en criminologie. De subsidies zijn afkomstig vanuit de samenwerking van het Leids Universiteits Fonds met de Gratama-Stichting.