Maandag 22 mei is in het Academiegebouw het Joskind Fonds ondertekend. Dit fonds richt zich op voedselproductie en biodiversiteit. Erna Barèl en Bas Reichert, oprichters van het biotech bedrijf BaseClear, zijn de oprichters van het fonds. Beiden studeerden biologie aan de Universiteit Leiden en wilden in het vakgebied blijven, niet als academici maar als ondernemers. De ervaring tijdens stages had geleerd dat er vraag was naar expertise op het gebied van DNA-analyse. BaseClear is daaruit ontstaan.
De Commissie Wetenschappelijke Bestedingen (CWB) van het Leids Universiteits Fonds (LUF) kent jaarlijkse in maart subsidies toe voor onderzoeks- en onderwijsprojecten tot € 35.000. De middelen zijn afkomstig uit fondsen op naam van het LUF, projectsubsidiefondsen van Stichting Praesidium Libertatis I en vanuit de samenwerking van het LUF met de Gratama-Stichting, Stichting Elise Mathilde Fonds en Stichting Verpakking en Milieu.
Nabestaanden van Willemijn van Woensel organiseren op 10 juni een golftoernooi om geld in te zamelen voor onderzoek naar eierstokkanker. Willemijn overleed in 2021 op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van eierstokkanker, een dodelijke ziekte die per jaar 1.400 vrouwen treft. Jaarlijks overlijden er 1.000 vrouwen door deze sluipmoordenaar.
Op donderdag 22 juni wordt de Gratama Wetenschapsprijs weer uitgereikt. Deze prijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge en actieve wetenschappers van de universiteiten van Leiden en Groningen die zich onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt, in de oneven jaren aan een onderzoeker uit Leiden en in de even jaren aan een onderzoeker uit Groningen.
Ruim een jaar duurt de oorlog al die Rusland op 24 februari 2022 begon in Oekraïne. In de tussentijd gaat het leven van de Oekraïense studenten in Leiden gewoon door, zo goed en kwaad als het kan. We spraken afgelopen zomer en onlangs weer met studente Sofia, die in september begon aan haar tweede jaar Psychologie. Hoe is haar ervaring?
De een koos doelbewust voor een master die haar naar drie verschillende Europese universiteiten bracht. De ander had helemaal geen buitenlandplannen maar kwam per toeval in Suriname terecht. Deze week ontvingen ze daarvoor allebei een prijs. Tjerk Vredebregt de LISF-prijs van 1000 euro en Henrike Vellinga de Janneke Fruin-Helb Beurs van 1000 euro.
Tijdens de dies voor alumni op 11 februari jl. werden de Leidse Universitaire Scriptieprijzen voor alweer de vijftiende keer uitgereikt. De genomineerden kwamen, vergezeld door familie en vrienden, naar het Kamerlingh Onnes Gebouw voor de feestelijke uitreiking van deze jaarlijkse prijzen voor de beste scripties.
De Leidse Universitaire Scriptieprijzen worden jaarlijks uitgereikt op de dies voor alumni. Uit de inzendingen blijkt dat er ook dit jaar weer fantastisch werk is geleverd door de Leidse studenten.
Universiteit Leiden en Unicef werken al tien jaar samen om kennis over kinderrechten uit te breiden en te verspreiden. Ze verlengen deze samenwerking. Hoogleraar kinderrechten Ton Liefaard vertelt wat er is bereikt en wat hij de komende vijf jaar wil doen.
‘Hadden we allemaal maar een grammetje van Cleveringa. Dan komt het wel goed’, aldus hoogleraar Leo Lucassen. Hij pleit tijdens het Cleveringa-debat over de grens tussen het vrije woord en bedreiging voor ‘meer lef’. Hij is niet de enige die dat hard nodig vindt, blijkt woensdagavond in het Academiegebouw waar de wetenschap, de politiek en de journalistiek in gesprek gaan.