Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Voor het eerst rechterlijke dwalingen in kaart

Stel je voor: je wordt veroordeeld voor een misdaad die je nooit hebt begaan. Wereldwijd komen er steeds meer strafzaken aan het licht waarbij onschuldige burgers na jaren procederen worden vrijgesproken van misdaden die ze nooit hebben begaan.

Mede dankzij steun van donateurs van het LUF en de Gratama-Stichting brachten universitair docent Linda Geven en haar team voor het eerst dit soort rechterlijke dwalingen in Europa in kaart. Hoe vaak en om welke redenen worden Europeanen nu onterecht veroordeeld?

Dr. Linda Geven: 'Elke persoon die onterecht veroordeeld wordt, is er één te veel'

Rechterlijke dwalingen, zoals de bekende Schiedammer Parkmoord en de Puttense Moordzaak in Nederland, hebben een enorme impact. Naast de onomkeerbare schade voor de onschuldige en hun familie, schaden rechterlijke dwalingen het vertrouwen dat burgers hebben in het rechtssysteem. Bovendien blijkt dat de échte daders vaak misdrijven plegen in de tijd dat de verkeerde persoon veroordeeld was.

‘Met dank aan de steun van de donateurs van het LUF hebben we een grootschalig onderzoek opgezet. Met 115 vrijspraken uit 17 Europese landen tot nu toe, onthult ons werk dat onterecht veroordeelde personen gemiddeld 7 jaar in de gevangenis doorbrengen,’ vertelt Geven, die samenwerkt met dr. Jennifer Schell-Leugers (University College Maastricht) en dr. Teresa Schneider (Marburg University en Lucern University of Applied Sciences).

Op het onlangs gelanceerde registryofexonerations.eu vindt u meer informatie, zoals infographics met de belangrijkste bevindingen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.