Derde fonds op naam van betrokken schenker voor stamcelonderzoek
Achter elk fonds op naam schuilt een bijzonder verhaal, maar het komt niet vaak voor dat een schenker - na het instellen van twee zeer persoonlijke fondsen - ervoor kiest om een derde bijdrage aan de Leidse wetenschap te leveren. In de Dining Room van de Faculty Club zette schenker en alumnus Hans van der Valk zijn handtekening onder de overeenkomst waarmee het 'Lingling Wiyadharma Fonds ter bevordering van de beoefening der Natuurwetenschappen' het licht zag.
Ook dit derde fonds op naam is een liefdevol eerbetoon aan de heer Van der Valks overleden echtgenote Lingling Wiyadharma. De herinnering aan haar loopt als een rode draad door de diverse fondsen en wordt zo in leven gehouden. Met een select gezelschap van gasten – waaronder Linglings zus Fifi en haar echtgenoot – (jonge) onderzoekers en vertegenwoordigers van het LUF en de Universiteit Leiden, werd er donderdagmiddag 6 juli geproost op de instelling van een nieuw fonds op naam en werd er stilgestaan bij de speciale band tussen schenker en alma mater.
Speuren naar stamcellen
Het nieuwe fonds maakt cruciaal onderzoek door het team van professor Micha Drukker mogelijk. Zij werken aan een in vitro stamcelmodel dat representatief is voor de neuromesoderme stamcellen van het caudale embryo (axiale stamcellen), en het hieruit genereren van perifere zenuwen en andere celtypen voor zowel fundamenteel onderzoek als klinische toepassingen. Drukker: 'Met de genereuze donatie van de heer Van der Valk zal ons onderzoek de kennis verdiepen over nieuwe stamcellen die ons perifere zenuwstelsel maken, met zenuw- en ruggenmergregeneratie als uiteindelijk doel.'
Denkt u erover zelf een fonds op naam in te stellen of een bijdrage te doen aan een bestaand fonds? Meer informatie vindt u op deze pagina. Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met Eliane Cohen via e.c.cohen@luf.leidenuniv.nl.
Headerfoto: Annetje Ottow, Hans van der Valk en Lilian Visscher