Een Leidse promovendus in Milaan
Op 14 januari 2019 stapte Shermarke Hassan op het vliegtuig naar Milaan. Hier zou de jonge promovendus de komende drie maanden verblijven om onderzoek te doen aan het ‘Angelo Bianchi Bonomi Hemophilia and Thrombosis Centre’, een van de grootste behandel- en onderzoekscentra in de wereld op het gebied van hemofilie, een zeldzame stollingsstoornis.
Hemofilie wordt veroorzaakt door een tekort aan stollingsfactor VIII (hemofilie A) of stollingsfactor IX (hemofilie B), twee eiwitten in het bloed die een rol spelen in het proces van bloedstolling. Zonder behandeling overlijden de meeste patiënten op vroege leeftijd aan bloedingen. De ziekte kan tegenwoordig adequaat behandeld worden door de ontbrekende stollingsfactor in het bloed te injecteren.
Helaas ontwikkelt ongeveer een derde van alle patiënten met hemofilie A een immuunreactie tegen factor VIII. Hierdoor kunnen zij niet meer goed behandeld worden met dit middel. Het doel van Shermarkes studieverblijf was om een statistisch predictiemodel te ontwikkelen waarmee men het ontstaan van deze immuunreactie kan voorspellen.
Aan de slag met big data
Tijdens zijn verblijf kreeg Shermarke toegang tot een grote dataset met klinische data. Met behulp van deze data testte hij of een eerder ontwikkeld predictiemodel al effectief genoeg was. Zoals verwacht bleek dit oudere model niet heel nauwkeurig. Samen met zijn collega's ontwikkelde Shermarke een nieuw statistisch model. Ze hoopten dat ze met een beperkte set van parameters –zoals genetische factoren en een aantal nieuw-ontdekte biomarkers – een beter model zouden kunnen ontwikkelen.
Een volgende stap
Het nieuwe model presteerde inderdaad beter dan het oudere model, maar Shermarke moest ook constateren dat het model niet nauwkeurig genoeg was in het opsporen van hoog-risico patiënten. Wel was het model heel effectief in het opsporen van patiënten met een heel laag risico op een immuunrespons. Dit is een mooi resultaat voor verder onderzoek. Het is immers zeer belangrijk om te weten welke patiënten wel veilig behandeld kunnen worden met factor VIII.
"Deze ervaring heeft ontzettend bijgedragen aan mijn vakinhoudelijke kennis"
Terug in Nederland
Shermarke werkt momenteel hard aan een artikel over zijn onderzoek en de eerste resultaten worden over enkele maanden gepresenteerd op een wetenschappelijk congres. In zijn eindverslag schrijft hij: "Ik heb veel statistische technieken toegepast binnen dit project waar ik voorheen weinig ervaring mee had. Dit heeft ontzettend bijgedragen aan mijn vakinhoudelijke kennis. Ook heb ik me op persoonlijk gebied kunnen ontwikkelen. Het pitchen van het project aan de Italiaanse onderzoeksgroep, het zelf regelen van financiering en het verblijf in het buitenland heeft ervoor gezorgd dat ik veel onafhankelijker en assertiever ben geworden in mijn manier van werken."
Het LUF steunt jonge onderzoekers. Bijvoorbeeld met een beurs voor onderzoek in het buitenland. Wilt u ook jong talent, zoals Shermarke, steunen? Doneer online!