Tweede ronde
Let op: het Diesfestival voor alumni 2025 is uitverkocht! U kunt zich nog aanmelden voor de wachtlijst.
Bij de tweede ronde, van 15.00 tot 16.15 uur, kunt u kiezen uit onderstaande programma's. Bent u erbij? Schrijf u dan nu in via dit formulier.
Sprekers
De stem van het kind binnen de jeugdbescherming
Het Internationaal Verdrag Inzake de Rechten van het Kind stelt dat kinderen het recht hebben om hun mening te geven over zaken die hen aangaan. Dat geldt voor ieder kind, maar zeker ook voor kinderen in de jeugdbescherming. Recente cijfers laten zien dat bijna een half miljoen kinderen jeugdzorg ontvangen en er ruim 35.000 kinderen zijn bij wie sprake is van jeugdbescherming.
Deze kinderen komen uit kwetsbare en onveilige situaties gekenmerkt door verwaarlozing, mishandeling, complexe scheiding en huiselijk geweld. Deze kinderen zijn vaak kwetsbaar, voelen zich machteloos en niet gezien. Dit heeft ernstige consequenties voor hun welzijn en ontwikkeling op zowel de korte als lange termijn. Dit college gaat in op de vraag waarom het zo belangrijk is om kinderen binnen de jeugdbescherming te betrekken, hoe de huidige praktijk binnen de jeugdbescherming en het jeugdrecht uit ziet, en waar de kansen liggen voor (de stem van) het kind.
Anouk Goemans is Bijzonder hoogleraar Jeugdhulp en jeugdbescherming vanuit pedagogisch en juridisch perspectief. Haar leerstoel wordt mogelijk gemaakt door het Fonds Bijzondere Leerstoel Pedagogiek en Recht Pro Juventute, een fonds op naam bij het LUF. Daarnaast is prof.dr. Goemans onderzoeker bij een van de projecten die we met het LUF Kinderfonds mogelijk willen maken.
Workshop 'Denken als een kind'
Ontdek de grenzeloze creativiteit en denkkracht van kinderen met deze sessie van Bas Warmerdam, oprichter van ConsultingKids, waar u ontdekt hoe (organisatie)uitdagingen te benaderen door de ogen van een kind. Ongeacht complexiteit! Bas zal jullie inspireren met een reeks levendige voorbeelden, die aantonen hoe kinderen, met hun onbevangenheid en vindingrijkheid, verrassend eenvoudige oplossingen kunnen vinden voor problemen waar volwassenen vaak het hoofd over breken.
Tijdens deze interactieve sessie gaan jullie ook hands-on aan de slag met eigen vraagstukken (wederom ongeacht complexiteit!). U wordt uitgedaagd deze zo te vertalen, zodat zelfs de andere deelnemers, die veranderd zijn in een klas vol tienjarigen, mee kunnen en willen denken. En u krijgt de kans om zelf weer even kind te zijn, om zo spelenderwijs en met frisse blik innovatieve ideeën te genereren voor professionele uitdagingen.
Over Bas Warmerdam
Bas Warmerdam is strategie- en organisatieconsultant en richtte tien jaar geleden ConsultingKids op. Hij is een veelgevraagd spreker en trainer en begeleidt workshops in binnen- en buitenland voor teams, in organisaties, op congressen en symposia.
Bas studeerde Biofarmaceutische Wetenschappen in Leiden en deed onderzoek naar gentherapie en comparative genetics in Londen. Hij ronde zijn Executive MBA af aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit verrijkt met internationale ervaringen aan de Universiteit van Hong Kong en de Universiteit van Johannesburg.
3D-print, deep-fake, AI: hoe technologie kunst bevrijdt van authenticiteit
Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel: dankzij materiaalkundig onderzoek weten we hoe het Meisje met de Parel er in 1665 uitzag, genereren we met A.I. (DallE-2) zo nieuwe kunstwerken van Rembrandt, verkopen we ze makkelijk als echte kunstwerken dankzij NFT’s en 3D-printen we één-op-één oude meesterwerken. Maar in een wereld waar fake news, deep fakes en reproducties alomtegenwoordig zijn, raken we alsmaar meer gefocust op de ontmoeting met het originele kunstwerk.
Willen we dan wel dat al die technologie in de kunstwereld doordringt? Moeten we nog wel massaal naar het museum als we in de Metaverse onze eigen tentoonstellingen kunnen maken of thuis een Mona Lisa kunnen printen? Moeten we bang zijn of deze ontwikkelingen juist omarmen? Liselore Tissen neemt u mee door de technologische ontwikkelingen die vandaag de dag het culturele veld bepalen, de ethische vraagstukken die daarbij komen kijken en hoe dit impact heeft op onze maatschappij.
Liselore Tissen is postdoc en specialist in de ethische, maatschappelijke en perceptuele dimensies van digitale technologie binnen de kunstwereld.
In een setting á la College Tour gaat journalist, presentator en auteur Twan Huys in gesprek met alumnus Bartjan Wegter (EU-coördinator voor terrorismebestrijding) en dr. Sara Polak (Amerikanist).
Twan Huys als lecturer in Leiden
Televisiepresentator en journalist Twan Huys is vanaf 1 september 2024 lecturer Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit van Leiden. Huys is bekend van de televisieprogramma’s Buitenhof en College Tour. Voorheen presenteerde hij Nieuwsuur en was correspondent in Washington DC en New York.
Internationaal carrière maken
Speciaal voor jonge alumni
Vervolg jouw carriere bij een internationale organisatie
Ben je geïnteresseerd in een toekomst bij een internationale organisatie? Tijdens deze bijeenkomst krijg je een compleet overzicht van de mogelijkheden voor Nederlandse professionals. De NCIF (Nationaal Coördinator Internationale Functies), onderdeel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, werkt actief aan het vergroten van de carrièrekansen van Nederlanders binnen prominente organisaties zoals de VN, NAVO, OVSE en de Wereldbank.
Mark Rutgers, Plaatsvervangend Coördinator van het NCIF, geeft inzicht in de werking van de verschillende internationale organisaties. Hij bespreekt welke kansen er liggen voor ambitieuze professionals en waar je op moet letten bij een sollicitatie. Ook is er ruime gelegenheid om zel vragen te stellen. Deze bijeenkomst biedt essentiële informatie en praktische adviezen voor iedereen die een internationale carrière ambieert.
Alsnog uw handtekening zetten in het Zweetkamertje
U heeft uw master, doctoraal of doctoraat bij de Universiteit Leiden behaald, maar door omstandigheden ontbreekt uw naam nog op de muren van het Zweetkamertje. Leiden is u niet vergeten! We verwelkomen u in het Academiegebouw voor uw tekenmoment met een professionele fotograaf.
Ontdek het Academiegebouw
Laat u verrassen door de bijzondere verhalen van de pedel
Erick van Zuijlen neemt u mee op krakende oude trapjes, langs de togakamer en het torentje. Aan de hand van bijzondere anekdotes ontdekt u het Academiegebouw van een heel andere kant.
AI Photobooth
Photobooths zijn voor het vastleggen van vrolijke momenten. Met familie, vrienden, of collega’s. De AI Photobooth begint vergelijkbaar, maar dan gebeuren er onverwachte dingen. U bent plotseling ergens anders. Of iemand anders. Met deze installatie willen we u de vreemde mogelijkheden van generatieve AI laten ervaren. En door u meer controle en inzicht te geven in het proces, hopen we ook dat u de modellen erachter íets beter leert begrijpen. U krijgt een geprinte foto mee als aandenken.
Deze photobooth staat de hele dag in het restaurant van het KOG en wordt mogelijk gemaakt door VR Learning Lab. Oprichter Robin de Lange is een van de sprekers (tweede ronde) op het Diesfestival 2025.