Eerste ronde
Bij de eerste ronde, van 13.00 tot 14.15 uur, kunt u kiezen uit colleges. Bent u erbij? Schrijf u dan nu in via dit formulier.
Eerste collegeronde
Speelt en vertelt over klassieke muziek
Mike vertelt over klassieke muziek, en dat het ook gewoon maar georganiseerde trillende lucht is. Hij verbouwt klassieke stukken, en improviseert, legt verbanden en speelt ook een paar van zijn nieuwe collectie 'Hamerstukken.’ Mocht u een speciale gelegenheid te vieren hebben, vergeet dan niet te vragen of hij een improvisatie speelt op de letters van uw naam.
Mike Boddé haalde in ’95 zijn Master Chinese Talen en Culturen in Leiden, en bewaart heel warme herinneringen aan deze tijd.
Onbewuste invloeden en gerechtelijke dwalingen: van verhoorkamer tot vrijspraak
Hoe kunnen onbewuste factoren leiden tot fouten in juridische beslissingen? Deze lezing onderzoekt psychologische processen die een rol spelen in het strafrecht, van verhoortechnieken en valse bekentenissen tot tunnelvisie bij politie en rechters. Met voorbeelden van gerechtelijke dwalingen worden de gevaren van cognitieve biases belicht.
Linda bespreekt hoe deze mechanismen resulteren in onjuiste veroordelingen, en zal afsluiten met de rol van de European Registry of Exonerations, een waardevolle bron om van deze fouten te leren. Deze lezing biedt nieuwe inzichten in de onzichtbare processen die het rechtssysteem beïnvloeden en laat zien hoe wetenschap kan bijdragen aan een rechtvaardiger proces.
Twintigerstwijfels en dertigersdilemma's
Speciaal voor jonge alumni
We leven in een fantastische tijd, waarin je ogenschijnlijk elke keuze ‘mag’ maken, kunt zijn wie je bent en doen wat je wilt. En toch voelt dat niet altijd zo. Veel jonge, hogeropgeleiden twijfelen voortdurend of ze wel op het juiste pad zitten: Wat wil ik nou echt? Waar doe ik het allemaal voor? Wie bén ik eigenlijk? Hoe komt het dat we zelfs in de huidige tijdgeest niet weten wie we zijn en wat we willen, óf, dat we het soms wel weten, maar de keuzes die daarbij passen niet durven maken?
Sander Spanenburg is (loopbaan)coach, HR-consultant en facilitator en werkt al vijftien jaar actief met de loopbaan- en levensvragen van twintigers en dertigers binnen zijn coachingpraktijk en in organisaties.
Zoeken naar perspectief
Een toenemend aantal jongeren, vooral meisjes, worstelt psychisch. Soms dusdanig dat ze de hoop geheel verliezen, zoals Fleur. Zij voelde een error in haar hoofd en zag het leven niet meer zitten. Carlijn is dan weer een meisje dat heel diep gezeten heeft, jarenlang worstelde met depressie, een eetstoornis en donkere gedachten. Zij is ervaringsdeskundige geworden en helpt nu andere jongeren. Bij LUMC Curium zoeken ze naar andere manieren om jongeren die bij ons komen perspectief te geven. Ervaringsdeskundigheid, in aanvulling op reguliere therapie, is daar een voorbeeld van. Robert Vermeiren zal ingaan op de kracht van ervaringsdeskundigheid en de ouders van Fleur en Carlijn delen hun ervaringen.
Robert Vermeiren (Gent, 1968) is hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en hoofd van de subafdeling LUMC Curium. Daarnaast is prof.dr. Vermeiren onderzoeker bij een van de projecten die we met het LUF Kinderfonds mogelijk willen maken.
Toekomst ontwerpen met studenten
Digitale technologie heeft grote invloed op allerlei aspecten van de samenleving. Het is belangrijk om jongeren op te leiden tot meer dan enkel consumenten van digitale media, maar tot makers van de toekomst.
Robin de Lange (1986) vertelt over de activiteiten van het VR Learning Lab om studenten en jongere leerlingen hierop voor te bereiden. Aan het bod komen de resultaten van de Honours Class die De Lange verzorgt voor Universiteit Leiden. Maar ook de workshops rond programmeren, AI, robots en game design die hij met zijn team verzorgt vanuit het VR Learning Lab, waar kinderen vanaf 8 jaar aan deelnemen.
In dit onderwijs worden jongeren opgeleid tot vaardige digitale makers. Maar ze denken met speculatief ontwerp ook actief en kritisch na over de toekomst.
Op naar een symbiotische stad
Bekijk woonwijken eens vanuit het perspectief van een vogel, of een bij, of een egel. Hoe leven zij in onze steden, hoe dragen zij bij aan een groenere en gezondere leefomgeving? Wat als gebouwen ruimte kunnen bieden aan biodiversiteit, als tuinen optellen tot aaneengesloten natuurgebiedjes. Dat is het idee van symbiotische steden: steden met als uitgangspunt dat ze onderdeel zijn van de rest van de natuur en kunnen bijdragen aan leefbaarheid, klimaatadaptiviteit en (mentale) gezondheid.
Met onderzoeker Marian Stuiver (schrijver van The Symbiotic City), stadsecoloog Joeri Morpurgo (Universiteit Leiden) en journalist Wouter van Noort (NRC Future Affairs) verkennen we samen de beloftes en valkuilen, gaan we op zoek naar voorbeelden, en kijken we ook wat we zelf kunnen doen in onze tuinen, op daken, balkons en parkeerplaatsen om onze eigen wijken symbiotischer te maken. Zouden we onze steden zo kunnen inrichten dat ze beter zijn voor dieren, bomen én mensen?
Alsnog uw handtekening zetten in het Zweetkamertje
U heeft uw master, doctoraal of doctoraat bij de Universiteit Leiden behaald, maar door omstandigheden ontbreekt uw naam nog op de muren van het Zweetkamertje. Leiden is u niet vergeten! We verwelkomen u in het Academiegebouw voor uw tekenmoment met een professionele fotograaf.
Ontdek het Academiegebouw
Laat u verrassen door de bijzondere verhalen van de pedel
Erick van Zuijlen neemt u mee op krakende oude trapjes, langs de togakamer en het torentje. Aan de hand van bijzondere anekdotes ontdekt u het Academiegebouw van een heel andere kant.
AI Photobooth
Photobooths zijn voor het vastleggen van vrolijke momenten. Met familie, vrienden, of collega’s. De AI Photobooth begint vergelijkbaar, maar dan gebeuren er onverwachte dingen. U bent plotseling ergens anders. Of iemand anders. Met deze installatie willen we u de vreemde mogelijkheden van generatieve AI laten ervaren. En door u meer controle en inzicht te geven in het proces, hopen we ook dat u de modellen erachter íets beter leert begrijpen. U krijgt een geprinte foto mee als aandenken.
Deze photobooth staat de hele dag in het restauant van het KOG en wordt mogelijk gemaakt door VR Learning Lab. Oprichter Robin de Lange is een van de sprekers (tweede ronde) op het Diesfestival 2025.