Op 25 juni zijn de eerste subsidies toegekend vanuit het Leiden Empowerment Fund (LEF). Hiermee steunt het LUF drie eerstegeneratiewetenschappers bij een volgende stap in hun academische carrière.
Met groot verdriet namen wij kennis van het overlijden van de heer drs. Frans Arnold en mevrouw Inez Arnold-Overbeeke op donderdag 1 juli 2021. Het echtpaar was schenker van het Leids Universiteits Fonds.
Drs. Ingeborg H.A. Kneip benoemde het Leids Universiteits Fonds als haar enige erfgenaam in haar testament en verzocht het LUF haar nalatenschap ter beschikking te stellen aan de Stichting Bibliotheca Thysiana. Het I.H.A. Kneip Fonds werd in 2020 ingesteld na de ontvangst van de nalatenschap.
Op basis van haar onderzoek naar complexe gezinsproblematiek wint forensisch pedagoog Sabine van der Asdonk de Gratama Wetenschapsprijs 2021, een wetenschapsprijs voor jonge, talentvolle wetenschappers van de universiteiten van Leiden en Groningen. In haar laudatio roemt de jury Van der Asdonks excellente onderzoekskwaliteiten en haar gedrevenheid om de zorg te verbeteren.
Het LUF Internationaal StudieFonds (LISF) zal haar toekenningsproces aanscherpen naar aanleiding van een onderzoek naar diversiteit in het subsidiebeleid. Deze studie, die op initiatief van het LISF is uitgevoerd door onder meer oud-commissielid Mariska Kret en masterstudent Marjolijn Wijnen, wees uit dat vrouwelijke studenten die een aanvraag indienen iets minder gemakkelijk een beurs van het LISF ontvangen dan mannen.
Welke factoren spelen een rol voor het tonen van inclusief leiderschap in publieke organisaties? Op vrijdagmiddag 4 juni gaf dr. Tanachia Ashikali antwoord op deze vraag door de belangrijkste bevindingen uit haar recente onderzoeksproject naar inclusief leiderschap te delen met academici en professionals.
Als eerstejaars rechtenstudent een college krijgen over duurzaamheid, of bij een studie Bestuurskunde een vak volgen over klimaatverandering: het klinkt misschien gek, maar toch is dat precies de wens van universitair hoofddocent Milieuwetenschappen Thijs Bosker. Samen met zijn collega Paul Behrens kreeg hij van het Leids Universiteits Fonds (LUF) een subsidie om lespakketten te ontwikkelen die milieu- en klimaatvraagstukken ‘introduceren’ binnen andere vakgebieden. Vijf vragen aan Thijs Bosker.
Op vrijdag 25 juni zal de jaarlijkse Gratama Wetenschapsprijs worden uitgereikt. Deze prijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge en actieve wetenschappers van de universiteiten van Leiden en Groningen die zich onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt, in de oneven jaren aan een onderzoeker uit Leiden en in de even jaren aan een onderzoeker uit Groningen.
De Sleuteldragers van het Leids Universiteits Fonds (LUF) dragen bij aan belangrijke projecten van wetenschappers en studenten. Ze krijgen er bovendien, als dat straks weer kan, gezellige en interessante evenementen voor terug, vertelt Heiltje Boumeester van het LUF.
Eens per jaar worden door de Commissie Wetenschappelijke Bestedingen (CWB) van het Leids Universiteits Fonds (LUF) subsidies toegekend voor onderzoeks- en onderwijsprojecten, welke subsidies in beginsel variëren van € 5.000 tot € 25.000.