Waardevolle Chinese manuscripten uit de Qing-dynastie naar de UB
Op 15 maart werd de instelling gevierd van het Rombouts Fonds voor de Chinese Bijzondere Collecties in de Universitaire Bibliotheken Leiden. Met steun uit dit fonds op naam kocht de UB onlangs een prachtig tweedelig Miao-album, met daarin zeventig originele schilderijen op zijde (!) van minderheidsvolken in China. Daarnaast schitteren tien authentiek geschilderde landkaarten van de provincie Yunnan. Het stuk is in uitstekende staat en daarmee een erg bijzondere aankoop voor de bibliotheek.
Cultuur als naslagwerk
Deze Miao-albums waren de belangrijkste culturele uiting van het Qing-rijk, ten tijde van de stabilisatie van hun macht in het zuidwesten van China. In tegenstelling tot de beelden van Qing-veldtochten in het noordwesten van China, werden na de verovering aan de zuidwestelijke grens geen schilderijen gecreëerd. De Miao-albums die de UB aankocht, werden in die tijd juist geproduceerd als administratieve leermiddelen voor Chinese ambtenaren die deze pas veroverde regio bestuurden. Extra speciaal is dat de albums de volkeren van de provincie Yunnan afbeelden, mensen die niet vaak werden weergegeven. Prachtige werken op zijde als administratieve hulpmiddelen – daar kunnen we inspiratie uit opdoen voor nu!
De collectie van de UB
De Chinese Bijzondere Collecties van de UBL bezit handschriften van volkeren uit het Zuidwesten van China: de Yao- en de Naxi-manuscripten. De twee aangekochte albums zijn een welkome aanvulling op deze deelcollectie. Ze zijn niet alleen interessant voor onderzoekers vanwege de waardevolle ethno-historische gegevens over deze volkeren uit Zuidwest-China, maar ook door het inzicht dat ze bieden in de ambivalente opvattingen over deze niet-Chinese volkeren van leden van de Chinese heersende klasse, door en voor wie de albums werden geproduceerd.
Liefde voor Chinese Collecties
In 2020 alweer stelde de heer Piet Rombouts het Rombouts Fonds voor de Chinese Bijzondere Collecties in de Universitaire Bibliotheken Leiden in bij het LUF, zijn derde fonds op naam in relatie tot Chinese cultuur en collecties. Eerder al stelde de heer Rombouts het Rombouts Fonds voor Chinese Studies én het Rombouts Fonds voor Chinese Bijzondere Collecties in. Als vrijwilliger is hij al jaren betrokken bij de Chinese Collecties. Mooi, schenkers die zo’n passie hebben voor een onderwerp dat ze op deze manier betrokken blijven bij de Universiteit. Het LUF is enorm blij met de inzet van de heer Rombouts en de culturele en historische waarde die door dit fonds kan worden toegevoegd aan de collectie van de UB.
Denkt u erover zelf een fonds op naam in te stellen of een bijdrage te doen aan een bestaand fonds? Meer informatie vindt u op deze pagina. Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met Eliane Cohen via e.c.cohen@luf.leidenuniv.nl.