Onderzoeksstages in Suriname en aan de Spaanse Costa vallen in de prijzen
Ze waren al heel blij dat ze voor hun buitenlandse onderzoeksstage een subsidie kregen van het LUF Internationaal StudieFonds (LISF). Dat diezelfde onderzoeksstage hen ook nog een prijs oplevert overtreft hun stoutste verwachtingen. Phebe van Langevelde en Nynke Anna van der Mark wonnen respectievelijk de Janneke Fruin-Helb Beurs voor de beste aanvraag en de LISF-prijs voor het beste verslag.
Phebe ging eind vorig jaar vier maanden aan de slag bij The Institute of Chemical Research of Catalonia in het Spaanse Tarragona. Daar deed ze fundamenteel scheikundig onderzoek naar katalysatoren voor de omzetting van CO2 in brandstof. En er is goede hoop, vertelt Phebe die bij terugkomst afstudeerde en een promotieplek in Leiden accepteerde. ‘De uitkomsten zijn positief.’ De relevantie van dit onderzoek voor het milieuprobleem was voor de jury aanleiding om Phebe de prijs van 2250 euro toe te kennen.
Nynke Anna won haar prijs voor het verslag over haar onderzoek in Suriname naar een verdwenen spoorlijn. De geschiedenisstudente had het verslag niet geschreven om er een prijs mee te winnen. ‘Ik wist niet eens dat dat kon. Maar ik houd van bijzondere verhalen en van schrijven. Dus het schrijven van mijn verslag ging als vanzelf.’ Dat las de jury eraan af, vertelde LISF-voorzitter Rachel Schats. ‘Alsof we erbij waren in Suriname. Jij brengt de spoorlijn echt tot leven. Het verslag ontroerde ons.’ Nynke Anna won er 500 euro mee en mag op de Cleveringabijeenkomst in Parijs in haar onderzoek presenteren.
Horizon verbreden
Beide prijzen zijn bedoeld ter promotie en stimulans van studie, stage of onderzoek in het buitenland, zodat studenten hun horizon verbreden zowel op persoonlijk als wetenschappelijk vlak. Voor de zes genomineerde studenten is dit zeker uitgekomen. Ze kregen de kans bijzonder onderzoek uit te voeren bij gerenommeerde wetenschappelijke instituten, en genoten daarnaast van hun nieuwe internationale omgeving.
Tarragona deed Phebe in bepaalde opzichten aan Leiden denken. ‘Het is net als Leiden een overzichtelijke leuke stad waar je je snel thuis voelt.’ Phebe heeft genoten van het Spaanse leven. En haar ervaring in het onderzoeksinstituut gaf haar nieuwe energie. ‘Het onderzoek waaraan wij werkten kan echt betekenisvol zijn voor een duurzamer wereld. Dat is waarom ik ooit scheikunde ging studeren, om wat aan de milieuproblemen te kunnen doen. Als dat dan ook nog eens beloond wordt met zo’n prijs is dat zo’n positieve bekrachtiging. Dat voelt echt goed.’
Mislukt project
Bij Nynke Anna was het nieuwsgierigheid dat haar naar Suriname deed afreizen. ‘Nederland heeft deze spoorlijn van Paramaribo tot diep in het oerwoud ooit aangelegd voor de goudwinning. Maar toen de goudwinning tegenviel - en dat gebeurde als snel - is het spoor een voetnoot in de geschiedenis geworden als zijnde een mislukt project. Ik was benieuwd wat er nog over was van de spoorlijn en hoe de Surinamers naar deze lijn kijken.’
Veel Surinamers keken ervan op dat een Nederlandse jonge vrouw zoveel belangstelling had voor de oude spoorlijn. Maar met hulp van de hoofdredacteur van het Surinaamse magazine De Parbode die een uitgebreid artikel aan haar zoektocht wijdde, kreeg ze veel contacten. ‘Ik heb uren op veranda’s geluisterd naar verhalen over de spoorlijn.’ Die verhalen en archiefonderzoek gaven haar zicht op de betekenis van de spoorlijn voor Surinamers.
De prijs geeft haar een ‘boost’ om haar scriptie af te ronden. Niet dat ze de spoorlijn daarmee laat voor wat hij is. ‘Nee ik geloof niet dat ik de spoorlijn al ga loslaten. Er zitten zoveel mooie verhalen in die geschiedenis. Daar wil nog wat mee. Het zou zonde zijn als die verhalen verdwijnen.’
Naar het buitenland gaan kan momenteel niet, maar er zijn ook andere mogelijkheden om internationale ervaring op te doen die het LUF steunt. Lees meer op deze pagina.
Tekst: Marijn Kramp