Owada-leerstoel moet naties, culturen en individuen dichter bij elkaar brengen
Dominique Moïsi, hoogleraar aan Kings College London, is de eerste die de Owada-leerstoel bekleedt. ‘In de huidige internationale context van polarisatie tussen naties, is elke inspanning om Azië en Europa dichter bij elkaar te brengen van groot belang.’ Op 24 mei houdt Moïsi zijn inaugurele rede.
De wisselleerstoel is vernoemd naar professor Hisashi Owada (1932). De Japanse jurist is een expert op het gebied van internationaal recht. Hij was rechter en voorzitter van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en hoogleraar Relations between Europe and Japan aan de Universiteit Leiden. Hij is nu gasthoogleraar aan de Universiteit van Tokio. De Owada-leerstoel is gericht op de interactie tussen internationaal recht en internationale betrekkingen in interdisciplinair perspectief.
Verzoening tussen naties, culturen en individuen
Moïsi is vereerd dat hij de Owada-leerstoel mag bekleden, mailt hij. Als zoon van een overlevende van Auschwitz is hij altijd al geobsedeerd door de kwestie van verzoening, tussen naties, culturen en individuen. ‘Als Japans diplomaat, geleerde met een internationale reputatie en bovenal als uitmuntende morele figuur, deelt Hisashi Owada deze zorg. Dankzij het bestaan van deze leerstoel en het feit dat ik er de eerste houder van ben, kunnen wij dit gemeenschappelijke belang nastreven - misschien met enig positief resultaat.’
Moïsi (1946) studeerde aan Sciences Po Paris en Harvard University, en promoveerde aan de Sorbonne. Hij stichtte en leidde het Institut Français des Relations Internationales. Op dit moment is hij hoogleraar aan King’s College in London, eerder doceerde hij aan verschillende topuniversiteiten in Europa. Sinds 2016 is Moïsi ook als adviseur betrokken bij het Institut Montaigne, een denktank in Parijs.
Emoties
Tijdens zijn inaugurele rede gaat Moïsi het hebben over emoties in internationale betrekkingen. ‘In tijden van pandemieën en oorlog spelen emoties een cruciale rol, veel meer dan in rustigere tijden. Ruim tien jaar geleden publiceerde ik in het Nederlands de eerste van drie edities van The Geopolitics of Emotion: Hoe culturen van angst, vernedering en hoop de wereld veranderen. Daarin vergeleek ik emoties met cholesterol, waarvan artsen toen beweerden dat het "goed" of "slecht" kon zijn. Helaas zijn slechte emoties toegenomen en goede emoties afgenomen sinds de publicatie van mijn boek. Waarom is dit het geval? Wat zijn de mogelijke remedies? Daar ga ik tijdens mijn Owada-lezing op in.’
Owada-leerstoel
De leerstoel is in Leiden interfacultair belegd bij de faculteiten Geesteswetenschappen, Sociale Wetenschappen, Rechtsgeleerdheid en Governance and Global Affairs. Inhoudelijke leiding is in handen van Isabelle Duyvesteyn, hoogleraar International Studies en Global History. De Owadaleerstoel wordt gefinancierd met bijdragen van het Leids Universiteits Fonds, het Leiden Asia Centre, de Ailion Foundation en Kikkoman Foods Europe B.V.