Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Argentijnse sloppenwijken en Dwaze moeders: studiereis SPIL

Deze zomer reisde de studievereniging voor Politicologen (SPIL) met een subsidie van CASSA af naar Buenos Aires, Argentinië, voor hun studiereis. Het doel van deze reis was om de deelnemers, in aanvulling op hun universitaire curriculum, een uitgebreid beeld te geven van de politieke situatie in het land van bestemming door middel van het organiseren van politieke, journalistieke, academische en culturele activiteiten.

De week begon met een bezoek aan de Nederlandse ambassade op het programma, waar een inkijkje werd gegeven in de activiteiten van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Argentinië die zich vooral toespitsen op landbouw, een korte introductie in de recente Argentijnse politiek en een korte toelichting op de Nederlandse inzet en aanwezigheid bij de G20-top later dit jaar in Buenos Aires. 

Ook een bezoek aan de Argentijnse Senaat kon niet missen waar de mogelijkheid was om met medewerkers in discussie te gaan over de sterke regionale spreiding in het senaat die leidt tot onevenredige vertegenwoordiging van de bevolking in zijn geheel en voornamelijk conservatieve geluiden (in bijvoorbeeld de abortusdiscussie) een onevenredig grote plaats geeft.

Het volle programma bevatten verder onder andere een afspraak met de Nederlandse journalist Remi Lehmann, een bezoek aan de conservatieve krant La Nacion, een gesprek met de Argentijns/Chinese journalist Lucia Wei Hei die onder andere werkt voor de BBC, een bezoek aan het presidentieel paleis van Argentinië en het kantoor van president Macri en een gesprek met de Argentijnse minister van Justitie en Argentijnse studenten over het juridische systeem in Argentinië. 

Door de ogen van een local

Eén van de meest indrukwekende activiteiten was de fietstocht met Argentijnse gidsen. Zij konden een goed beeld geven van de schakel tussen sociale onrust en politieke besluitvorming, door bijvoorbeeld veel te vertellen over de sloppenwijken in Argentinië. Ook werd er gesproken over het Argentijnse sentiment aangaande de Falklandoorlog en de diepe tegenstellingen die er in het land zijn aangaande sociale vraagstukken, zoals momenteel de abortuswetgeving. "Deze inzichten in de sociale dynamiek in Argentinië bleken in het vervolg van de reis, bij andere afspraken, erg waardevol." aldus Jan Willem, mede organisator van de reis. 

Bezoek aan de NGO Abuelas

Persoonlijke verhalen van Dwaze moeders

Ook het bezoek aan de NGO Abuelas is hun erg bijgebleven. Zij vertegenwoordigen de moeders die hun kinderen zagen verdwijnen tijdens het bewind van generaal Videla en wiens kleinkinderen veelal in gevangenschap zijn geboren alvorens hun kinderen werden omgebracht. De kleinkinderen van deze abuelas werden vervolgens ondergebracht bij vooraanstaande personen in het heersende regime. Jan Willem: "In de afgelopen jaren spande deze NGO zich in voor herenigingen van kleinkinderen met hun grootouders, terwijl de kinderen vaak in de waan leefden te zijn opgegroeid bij hun natuurlijke ouders. Bij deze afspraak spraken we met twee slachtoffers van het Videla-bewind en kleinkinderen van de Abuelas. Zij vertelden een bijzonder indrukwekkend verhaal." 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.