Lenteborrel 'Roofkunst en restitutie in perspectief'
- Datum
- donderdag 21 maart 2024
- Tijd
- Bezoekadres
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden - Zaal
- Telders Auditorium
Met veel plezier nodigen wij u uit voor de Lenteborrel 'Roofkunst en restitutie in perspectief' op donderdag 21 maart in het Academiegebouw.
Twee onderzoekers van het interdisciplinaire onderzoeksprogramma Museums, Collections & Society − Evelien Campfens (specialist in cultureel erfgoedrecht) en Pieter ter Keurs (hoogleraar Musea, Collecties en Samenleving) − nemen u graag mee in hun bijzondere en actuele werkveld.
Wie heeft recht op het verleden?
Vanuit haar specialisatie legt dr. Campfens aan de hand van een aantal voorbeeldzaken de juridische context rond betwiste kunst uit waarbij ook het spanningsveld tussen nationaal erfgoed, universeel erfgoed en privaat kunstbezit aan de orde komt. Is er een juridisch raamwerk te bedenken om naar restitutievraagstukken te kijken? Prof.dr. Ter Keurs benadert het onderwerp vanuit zijn antropologische achtergrond, waarin hij de nuance probeert aan te brengen in de discussie rondom roofkunst. In zijn lezing verkent hij het complexe veld van restitutie, met aandacht voor verzamelen, ruil, politieke belangen en vooral veel emoties.
Over de sprekers
Dr. Evelien Campfens is jurist en gespecialiseerd in kunst- en cultureel erfgoedrecht. Ze is onderzoeker aan het Leiden Centre for the Arts in Society (UL), coördinator van de ‘Heritage under Threat’-cluster van het LED Centre for Global Heritage and Development, lid van de Ethische Codecommissie van de Nederlandse Museumvereniging en van het Committee on Participation in Global Cultural Heritage Governance van de International Law Association. Daarnaast doceert ze in binnen- en buitenland en adviseert diverse organisaties, waaronder het Europees Parlement. Voordat ze in 2016 de overstap maakte naar de Universiteit Leiden was Evelien algemeen secretaris van de Restitutiecommissie.
Pieter ter Keurs is hoogleraar Hoogleraar Museums, Collections and Society aan de faculteiten Archeologie en Geesteswetenschappen. Hij is gespecialiseerd in kritische museumstudies en de studie van materiële cultuur. Hij wil het gebruik van wetenschappelijke en museale collecties in wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijk onderwijs stimuleren.
Meer info en aanmelden
Datum | Donderdag 21 maart 2024 |
Tijd | 19.00 - 19.30 uur: Inloop met koffie & thee 19.30 - 20.45 uur: Lezingen 20.45 - 22.00 uur: Borrel |
Locatie | Telders Auditorium, Academiegebouw |
Voor wie? | Sleuteldragers, speciaal begunstigers en genodigden |
Aanmelden |
- Aanmeldformulier voor Sleuteldragers en speciaal begunstigers (kosteloos) |
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Marijn Versteegen via m.f.versteegen@bb.leidenuniv.nl of 071 513 05 03.
Museums, Collections & Society
In negen interdisciplinaire onderzoeksprogramma’s zoekt de Universiteit Leiden naar nieuwe wetenschappelijke inzichten en oplossingen van complexe maatschappelijke vraagstukken. Die vraagstukken gaan over problemen in de Nederlandse samenleving, maar sluiten ook aan op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.
Leiden en Den Haag zijn het thuis van veel musea met bijzondere voorwerpen en archieven. Ook de universiteit zelf herbergt unieke collecties. Het onderzoeksprogramma Museums, Collections & Society (MSC) bevordert onderzoek en onderwijs en stelt ethische vragen omtrent de herkomst van deze collecties. Wat weten we eigenlijk van de rol van voorwerpen in de samenleving? Wat weten we van de verzamelcontext? En welke reis heeft een artefact afgelegd voordat het wordt tentoongesteld? Naar deze onderwerpen wordt onderzoek gedaan, door conservatoren en wetenschappers die een brug slaan tussen universiteit, museum en maatschappij.