Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

De Avond van Cleveringa - Vrijheid onder vuur

Datum
donderdag 28 november 2024
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
Groot Auditorium

Hoe ver gaan we om onze eigen vrijheden te bewaken?

Op donderdag 28 november 2024 organiseert de Commissie Algemene Subsidies StudentenActiviteiten van het Leids Universiteits Fonds (LUF) de jaarlijks terugkerende Avond van Cleveringa. 

Op 26 november 1940 hield de Leidse hoogleraar Cleveringa zijn vlammende betoog tegen het ontslag van zijn joodse collega’s door de Duitse bezetter. Ter ere van deze redevoering wordt deze Cleveringabijeenkomst voor studenten georganiseerd.

Dit jaar is het thema:Vrijheid onder vuur - De roep om verdediging van onze waarden.

De sprekers zullen in gesprek gaan over de verdediging van onze waarden in een wereld vol externe dreigingen. In hoeverre zijn wij zelf bereid onze vrijheid actief te verdedigen? Recente ontwikkelingen tonen aan dat Nederland niet immuun is voor externe dreigingen. Na de Russische inval in Oekraïne zijn Europese staten in rap tempo gaan investeren in defensie, maar wat is de visie van de burger hierop en waar ligt onze eigen verantwoordelijkheid?  De Cleveringalezing vindt plaats in het Groot Auditorium van het Academiegebouw, een locatie met historische betekenis waar professor Cleveringa zijn beroemde redevoering heeft gehouden.

De sprekers

t.b.a.

Programma en aanmelden

Het programma van de avond ziet er uit als volgt. 

19.15-19.30 uur Inloop
19.30-21.00 uur Studentendebat en LUF RAP-uitreiking
21.00-22.00 uur Borrel

Aanmelden kan via dit aanmeldformulier.

Uitreiking LUF RAP

Speciaal voor verbindende studentactiviteiten of –initiatieven (in de breedste zin van het woord), heeft het LUF op initiatief van de Commissie Algemene Subsidie Studenten Activiteiten (CASSA) de LUF Relatiebevorderende ActiviteitenPrijs (LUF RAP) in het leven geroepen.

De uitreiking van deze prijs van maximaal €5000 zal plaatsvinden op de Avond van Cleveringa. 

Deze website maakt gebruik van cookies.